14 april

30-groep

Prachtig fietsweer: een heerlijke zonnige dag, lekkere Lente-temperaturen en weinig wind. Wat wil je nog meer!
Toen de groep uit Yerseke in Krabbendijke arriveerde waren er veel blijde gezichten te zien en de meesten waren bovendien in een zonnige bui en verschenen in de koersbroek bij de start. Ikzelf had nog beenstukken aan die ik maar snel heb verwijderd op het parkeerterrein. Een direct in het oog vallende verschijning was Adrie Moelker die de schitterende outfit van zijn clubkampioenschap had aangetrokken. Adrie: het staat jou perfect!

Veel deelnemers zoals gezegd en ook bij de 30-groep was dus een behoorlijk aantal fietsers te tellen t.w. Rinie Jakobsen, Rinus Verhulst, Hans Peter Eversdijk, Arthur Kievit, André Dek, René Staal, Hans Lindhout, Goof Tromp, Jan Neels, Adrie Moelker en Frans Sinke. Een mooie groep onder mooie omstandigheden. Onze wegkapitein stelde voor om deze middag te proberen de ZLM tour tegemoet te rijden. Het tijdschema zou wat moeilijk zijn maar wellicht dat het zou lukken als we eerst een lusje tot Bath zouden maken. Dat hebben we dus gedaan.
De afgelegde route van deze middag was globaal: start Krabbendijke via Roelshoek richting de kassen in de Middenhof. Daarna via het spuikanaal naar Bath waar we de dijk volgden tot Waarde. Onderweg passeerden we een peloton Sirocco dames die het maar wat fijn vonden om in de kielzog mee te liften tot Kruiningen. Hierna de sluis bij Hansweert over richting Eindewege en Kwadendamme waar we de ZLM tour tegemoet reden.

Na een poosje in de berm te hebben staan wachten

kwam de kopgroep met 3 renners, waaronder een Cancellara-achtig type ( volgens Rinie een potentiele winnaar), die een voorsprong had van enkele minuten op het complete peloton. Bij het passeren van dit peloton werd ik zelf de trotse eigenaar van een collectors item t.w. een echte 2e handse bidon van de British Cycling ploeg met nog een beetje inhoud.

Tja, wat doe je dan? Zeker als je toch al moeite hebt met je kopbeurten. Voorzichtig een slokje proberen uiteraard!! Ik voelde me gelijk veel sterker en toen ik op kop kwam had ik por als een tijger. Echter, helaas slechts een kilometer (of misschien 2) en toen was het spul uitgewerkt. Toch maar gewoon water de volgende keer dus!
We reden verder via Nisse naar ’s-Heer Abtskerke waar we de provinciale weg overstaken richting Kloetinge. Hierna zouden de coureurs van de ZLM tour weer passeren maar zijn wij met 4 mannen naar huis gefietst.
Al met al een schitterende zaterdagmiddag gehad waarbij we 91 kilometer hebben afgelegd met een gemiddelde snelheid die paste bij het weertype en de samenstelling van de groep.

Met sportieve groet
Frans Sinke

28 Groep

Vorige week beleefden velen van ons de eerste zaterdagse lentedag vanaf de zijlijn; immers, de vereniging organiseerde de ‘Trap es deur Reimerswaal’ toertochten. Zelf fietsen was er niet bij, maar we waren natuurlijk erg blij dat het vele werk niet voor niets was geweest. Vandaag kregen we de beloning, want opnieuw toonde de zaterdag zich in lentetooi. Heesters en bomen komen in bloei en in rap tempo veranderen de kale bomen en struiken in de berm. Groen en kleuren komen er aan!
Dat het echt een betere temperatuur was getuigden de vele, nog bleke, blote benen. De meeste mannenbenen waren ontdaan van ‘tabak’ en dat onderstreepte nog eens meer dat de zon mag komen om voor een kleurtje te zorgen. Onze groep moest het deze middag doen zonder wegkapitein Arthur. Hij besloot om met de 30 Groep mee te fietsen. Nel Jakobsen nam het stokje over en dat is wel voor de eerste keer in de nog betrekkelijk jonge geschiedenis van onze groep dat een vrouw de leiding neemt. Ik hoorde haar onderweg diverse keren zeggen dat het anders moest. Daar zullen we zeker meer van horen. De discipline van het geven van de groepscommando’s: Voor – Tegen – het soepele aflossysteem en het geven van signalen is toch wat weggezakt en ik ben er zeker van dat we hier meer van gaan horen.
Naast Nel, waren van onze groep aanwezig: Jaap Houtekamer, Bram Kamerling, Jos Meijers, Frans Meijaard, Koos Oggel, Janneke Poleij, Dick van de Velde en Wim van Vossen.
Wat opviel is dat iedereen in goede conditie uit de winter is gekomen. Geen klachten over tempo, terwijl toch regelmatig de 30 km wordt overschreden. Dick vertelde mij dat hij nog heel weinig gefietst heeft, maar daar was niets van te merken. Anderen, die wel fietsactief de winter doorkwamen, hoefden zich niet te vervelen, want we fietsten stevig door.
De afspraak was om ‘ergens’ de ZLM Toer te bekijken en dat lukte wonderwel op een uitstekende manier. We hoefden slechts 10 minuten te wachten voor in de buurt van ’s-Heerenhoek de hele meute langskwam. Omdat we nog twee keer de tocht zagen langskomen op heel andere plaatsen en een veel later tijdstip, zagen we dat de drie vluchters erg lang hebben standgehouden. In ’sHeerenhoek kwam onze teamgenoot, Piet Eversdijk, even uit een volgwagen om ons te groeten. Een ander lid, Jaap Kriekaard, had daar geen tijd voor; hij was, als politieman, commandant vanuit de auto vlak voor het peloton. De zoveelste wielrenklus voor Jaap en hij zal zeker verlangen naar ook weer eens een fietstochtje op zaterdag!
We kwamen in ’s Heerenhoek via respectievelijk Oostdijk, waar we een gastfietser oppikten, Den Inkel, Hansweert, de Scheldedijk richting Hoedekenskerke en onderlangs Kwadendamme en Overzande. In afwachting van de koers namen we een moment rust, maar dat was niet aan Frans besteed. Hij besloot om alleen door te rijden.
Na de passage van de koers wilden we snel de route vervolgen, maar intussen bleek Janneke een lekke band te hebben. Het betekende wel dat ‘de zweep’ erover moest om toch tijdig de volgende doorkomst te halen. Via Heinkenszand, Nisse en ’s Heer Abtskerke reden we achterom Goes naar Tervaten. Het was hier dat het verkeer enigszins in de knoop dreigde te raken want de ZLM Toer was hier begonnen aan een serie van nog eens drie ronden. De Manneeweg zat opgesloten tussen het ronde-parkoers en we hoorden enkele automobilisten vertwijfeld vragen hoe ze dan wel in Kapelle moesten komen!
Overigens, voor onze groep scheidden hier de wegen. Nel en het merendeel van de groep fietsten richting Krabbendijke, terwijl Jos, Wim en Koos de Manneeweg vervolgden waar ze op de kruising van de Bredeweg, Manneeweg en Hogemeet de renners voor een derde keer zagen langskomen. We namen de kans om de vorderingen van de fietspadwerkzaamheden langs de Kattendijksedijk eens te inspecteren. Conclusie is wel dat we daar voorlopig nog niet kunnen fietsen. De kruising Manneeweg – Kattendijksedijk is nog lang niet klaar! Vanaf de dijk zagen we hoe het peloton de drie vluchters naderde en achteraf begrijpen we dat het inderdaad op een massasprint is uitgelopen.
Met ons drieën rijden nu richting Wemeldinge en aan Jos was echt te merken dat hij, het was al half vijf geweest, zin had om naar huis te gaan. Wim werd uitgezwaaid in Wemeldinge en tot de Postburg hield ik Jos nog gezelschap, waarna hij nog een kleine 20 kilometer alleen naar huis moest rijden. Ik zag dat met nog 15 kilometer erbij, ik de 100 kilometer kon halen en dat was me dit seizoen nog niet gelukt. Daarom fietste ik nog maar eens naar Hansweert en maakte nog een ommetje door Eversdijk om zo bij de Vierwegen en terug in Kapelle te komen. Mijn teller liet 103 km zien met een gemiddelde dat dicht tegen de groepsnorm aanzat. Via Strava las ik dat de ronde vanuit en naar Krabbendijke 87,5 kilometer is geweest. Het was een prima fietsdag met veel afwisseling waarvan er zeker nog meer mogen komen!

Koos Oggel