21 april

28 -groep

Beter laat dan nooit

Ideale omstandigheden vielen ons ten deel voor de georganiseerde grote clubrit naar Zonhoven. Het beloofde een prachtige fietsdag te worden met heel weinig wind, zonovergoten en een temperatuur van ca. 22-24 graden. Wat wil een mens nog meer.
Uit Yerseke was ik de enige en bovendien de laatste deelnemer van de totaal 18 gegadigden die zich meldde op het parkeerterrein aan de Westelijke Parallelweg om 07:30 uur op zaterdagmorgen 21 april j.l. Na de nodige opmerkingen te hebben geslikt, snel de fietsen van Jan van Koeveringe en Marion Schouten op de fietsendrager gezet, waarna wij als eerste auto het parkeerterrein verlieten en ons richting Zonhoven begaven.
Bij Zonhoven aangekomen zijnde bleek al vlug dat het een enorme drukte was en dienden wij de auto te parkeren in een nabijgelegen woonwijk. Ook de andere Trappersauto’s werden in de buurt van ons neergezet. Geen twijfelaar: iedereen in de korte broek met zomershirt naar de inschrijflocatie. Wat een drukte daar!! In 5 rijen stonden de inschrijvers opgesteld. Bovendien stonden er per rij ca. 25 mensen voor ons toen wij aansloten. Toch ging het vrij snel met de Scan en Go en al spoedig zaten we lekker met z’n allen aan de koffie of thee.
Bij de organisatie van ons eigen Trapesdeurreimerswaal was men unaniem van mening dat het maar goed was dat er geen 3000 leden naar ons evenement waren gekomen. Dit vergt toch een locatie en organisatie waar veel mensen bij betrokken moeten zijn.
Bij de 25 groep waren totaal 5 deelnemers, de 20-groep was met het duo Van Vossen-Koeveringe vertegenwoordigd. Omdat er verschillende vaste deelnemers van de 28-groep deze dag bij de 25-groep meereed was de 28-groep maar met 2 man. Nadat dit bekend was heb ikzelf besloten om ook bij de 28-groep mee te gaan en sloten, na een klein overleg, ook Paul en René aan. Hierdoor bestond de 28-groep op deze dag uit Dick van de Velde, Wim van Vossen, René Staal, Paul van Koeveringe en ondergetekende. Een leuke samenstelling van deze groep vond ik zelf.
Vanuit Zonhoven reden we langs openluchtmuseum Bokrijk direct naar de eerste beklimming over het Albertkanaal richting Diepenbeek. Hierbij werden we regelmatig verrast met een stukje kinderkopjes. Bij één van deze strookjes stond een heel peloton fietsers banden te wisselen en net toen ik dacht “daar komen we goed vanaf” riep onze Dick dat hij een lekke band had. Met vereende krachten werd dit varkentje binnen een half uurtje gewassen en kon Dick met een keiharde achterband de weg vervolgen. Onderwijl was ook de 25-groep ons met de nodige hilariteit gepasseerd.  Na een kilometer of 17 verder te hebben gereden twijfelde ik enorm over de afgelegde afstand. Ik vroeg aan René Staal of hij toen ook nog maar 21 kilometer had gereden . Gelukkig kon hij mij geruststellen en bleek dat ik vergeten was mijn tellertje weer te starten en dat we al bijna 50 kilometer hadden afgelegd. Na Kuttekoven (wat een naam ee) te zijn gepasseerd, en nog heel veel andere plaatsjes, kwamen we aan bij de eerste stop in Kerkom bij Sint-Truiden.
Daar aangekomen zijnde ging de 30-groep weer net op de fiets. Dat wij behoorlijk stagnatie hadden ondervonden bleek ook uit de ravitaillering: de bananen en koeken waren net op!!. Geen nood, Dick trakteerde op appeltaart die “ons moeder” wel even zou bakken volgens de bediende die ons van koffie voorzag. Na het eerste bakje koffie tot de bodem te hebben geleegd en nog een poosje te hebben gewacht kwam de appeltaart van ons moeder op tafel. Wat een geweldige moeder moet “ons moeder”zijn want de stukken appeltaart waren niet alleen heel erg groot (formaat A-4) maar bovendien minstens net zo lekker. Het 2e bakje koffie kon dan ook niet achterblijven om dit lekkers weg te spoelen. Dick, namens de 28-groep, bedankt!
Daarna weer op de fiets en via Velm en Muizen richting Hasselbroek. Ondertussen viel ons op dat er heel veel plaatsnaamborden verwezen naar het plaatsje JEUK (of te wel Joekte op z’n Zeeuws). Wij kregen echt het idee dat we voor de gek gehouden werden en een soortje rondje aan het rijden waren rondom Joekte. Als ik nu op het kaartje kijk valt dit toch wel mee. De tweede stop was in Bommershoven waar gelukkig nog volop banaan, koek, sportdrank etc te verkrijgen was.
De derde en laatste etappe leidde ons langs Haren, Zammelen, Diepenbeek en Dorpsheide weer op de laatste klim over het Albertkanaal waar we na 134,7 km met een gemiddelde snelheid van 27,8 km een aanslag pleegden op de verkoper van de groene Buttons en ons heerlijk verdiende Belgische donkere biertje verorberden.
Wij hebben een schitterde dag gehad door een super goed georganiseerde Bloesemtocht vanuit Zonhoven. Chapeau voor deze organisatie en voor mijn fietsmaten van deze zeer fijne 28-groep.

Sportieve groet,

Frans Sinke

 

20-groep.

Het beloofde een prachtige dag te worden. Zon, weinig wind en een aangenaam gezelschap. Nellie en ik (Abra) reden deze tocht als fietssters van de 20-groep.
Het was mijn 2e deelname als nieuw lid en debuut bij een grote rit buiten de provincie.
Bij de inschrijving in de sporthal te Zonhoven waren we zeer verrast door de grote deelname. Bijna overlopen door vele mannen die zo snel mogelijk wilden inschrijven en starten!
Na een bakje koffie, de fietsen opgehaald bij de zeer goed bewaakte fietsenstalling.
We hadden ingeschreven voor de 45 km, maar wilden hier een lusje aan vast maken om zo rond de 60 km uit te komen.
Nellie had vrijdag al geïnformeerd bij de organisatie of ze hier een leuke oplossing voor hadden.  De organisatie was zeer behulpzaam en zond haar een gpx route toe en een Excel bestand wat liet zien waar we de extra lus konden starten.
De routepijlen van de organisatie stonden duidelijk geplaatst, maar onze afslag voor de extra lus was niet te vinden! Nellie haar GPX-apparaat gaf ook geen uitkomst. Ook google maps en strava-kaart gaven geen duidelijkheid.
   
Aangezien de omgeving met vele fruitboombloesems en rustige dorpjes erg mooi was, wilden we toch nog wel wat extra fietsen. Dus Nellie toverde haar knooppunten-app tevoorschijn.
De knooppunten vastgelegd en gevolgd naar Zonhoven terug. Ook een erg mooie route door Hasselt en een natuurgebied in de buurt van Bokrijk.

Vooral een verdiept aangelegd fietspad van ongeveer 150 meter midden door het water! Je kon het water aan weerskanten aanraken op ooghoogte en de zwaan kon je op je helm pikken met zijn/haar snavel.

We konden dankzij strava, google maps, gpx en knooppunten toch prima in Zonhoven terugkomen met 62 km in de benen. Jullie zien: de dames zijn zeer app-vaardig!!
Nellie bedankt voor de aangename dag en Renée voor de voorspoedige autoreis!

Abra


28-groep

 

28 groep met Wim Dick René Frans Paul

Lekke band voor Dick

Op weg over mooie landweggetjes

Een stuk appeltaart. Nog nooit zo'n groot stuk gehad!

Wim met taart

Proost na afloop

21 april 2018

30 Groep

Rond half zeven zijn we vertrokken richting Zonhoven, het weer zag er veelbelovend uit veel zon en weinig wind. Aankomst in Zonhoven was rond een uur of negen waar alles in goede banen werd geleid door verkeersregelaars die ons dirigeerden richting de parkeerplaatsen. Het inschrijven was bij de sporthal waar je fiets gestald kon worden bij een bewaakte fietsenstalling (hadden ze goed gekopieerd van tc de trappers, bij trap es deur Reimerswaal) binnen in de sporthal werd duidelijk dat we niet de enige waren die mee wilden doen, daar stond wel een paar honderd man geduldig te wachten tot ze hadden ingeschreven.
Nadat iedereen van ons had ingeschreven hebben we eerst nog een tas koffie- of thee gedronken en werden de groepen ingedeeld door Frans Sinke.
Onze groep werd vertegenwoordigd door: André Dek, Rinie Jakobsen, Arthur Kievit, Adrie Moelker, Rinus Verhulst en Marco Flipse.
Nadat we de fietsen weer hadden opgehaald vanaf de bewaakte fietsenstalling zijn we begonnen aan de bloesemtocht in een lekker tempo. Waar we elkaar geregeld afwisselden om het kopwerk te doen en zo zijn we langs de volgende steden en plaatsen gereden tot de eerste bevoorrading; Hasselt, Trichterheide, Godsheide, Rooierheide, Kukkelberg, Vrolingen, Kuttekoven, Hendrieken, Voort, Mettekoven, Helshoven, Aalst en Kerkom bij Sint Truiden.
Na een 40 tal kilometer kwamen we de eerste kasseienstrook tegen, wie dit heeft uitgevonden had volgens mij nog nooit op een fiets gereden, dit is echt slecht voor mens en materieel…
Volgens mij zijn we in totaal 4 stroken met kasseien tegen gekomen met een totale lengte van ca. 2 km. Het advies van Rinie is om er zo snel mogelijk overheen te rijden, dat heeft als voordeel dat het niet zo lang duurt maar je stuitert nog wel alle kanten op maar dat moet je maar voor lief nemen.
Aangekomen bij de eerste tussenstop bij Brouwerij Kerkom werden de bidons weer gevuld en de inwendige mens versterkt met alles wat ons werd aangeboden door de organisatie van banaan tot koeken.
Na de eerste bevoorrading hebben we de volgende plaatsen nog aangedaan; Velm, Muizen, Borlo, Klein-Jeuk, Hasselbroek, Heisselt, Boekhout, Gelinden, Batsheers, Opheers, Middelheers, Heers, Horpmaal, Heks, Vechtmaal en Bommershoven
Het terrein was best glooiend en daar had ik af en toe best moeite mee als het naar boven ging, Rinus was zeer attent om op een gepast moment nog even een zetje te geven zodat ik precies over de top van een van de heuvels heen bolde en om zo weer aan te kunnen sluiten bij de rest van de groep.
Bij de tweede tussenstop hebben weer voldoende genuttigd, we kregen zelfs een rijstepapje aangeboden. Er gingen geruchten in de groep rond dat je hiervan zou gaan vliegen, maar ik heb daar niets van gemerkt hoor. Het meest opmerkelijke was nog wel dat ik op een van de hellingen werd ingehaald door een e-bike dat is best frustrerend zeker als je dan op je teller kijkt en er staat een snelheid van 27 kmh, maar dat was zo een snelle e-bike die wel makkelijk 45 kmh haalt.
Na de tweede bevoorrading zijn we nog langs de volgende plaatsen gereden; Haren, Broek, Zamelen, Vliermaal, Vliermaalroot, Diepenbeek, Dorpsheide, Bokrijk, Boxbergheide en Termolen, en toen hadden we het rondje voltooid.
Net voor het einde hadden we het er over dat we toch wel weinig bloesem hadden gezien of zou dat komen dat we niet goed om ons heen hebben gekeken.

Na afloop werd nog even gezellig na getafeld en vervolgens zijn we weer richting Zeeland vertrokken.

Met sportieve groet,
Marco Flipse