26 mei

Betuwe 11 Dorpentocht

Verslag 20-groep

Met 3 leden van de 20-groep de mooie route vanuit Rhenoy gereden.
Onze afstand was 50 km. De route  liep grotendeels langs de rivier de Linge en ging over rustige wegen en paden, waar uiteraard wel veel fietsers reden. De route was tevens  uitstekend uitgepijld.
De natuur was op deze zonnige dag op zijn mooist, we spraken zelfs van 50 tinten groen. We hadden totaal geen moeite met onze afstand, dus hadden we genoeg tijd en puf om veel bij te praten.
Onderweg nog een 20-tal fietsers op speciale fietsen achterop gereden. Zij reden de toertocht op ouderwetse fietsen, met een groot voorwiel en heel klein achterwieltje. Ook hadden ze speciale kleding van vroeger aan. We werden bijgepraat door de begeleiders, dat er verschillende nationaliteiten meereden, zoals fietsers uit Denemarken, Duitsland en Engeland.  Het was erg leuk om te zien.
8 km voor onze eindstreep, nog een schaduwrijke theetuin bij de Linge bezocht. De uitbaatster serveerde heerlijke aardbeienmoussetaart. Haar recept was jammer genoeg geheim J.
Bij de finish in Rhenoy, werden we ook nog getrakteerd op muziek van een live band.
Helaas konden ze ons lied van “Marijke uit Krabbendijke” niet meezingen, maar hun repertoire was zeker gezellig!
Ons tochtje was dus heerlijk verlopen. Fijn gefietst, gegeten en gedronken en aangenaam gezelschap.
Wel een waarschuwing voor onze mannelijke fietsers : Het schijnt dat je weerborstels in je haar kan krijgen van je fietshelm. Het is al bij iemand gesignaleerd!

Fietster van de 20-groep
     

30 groep

De weersvoorspellingen waren al de hele week super positief voor zaterdag 26 mei. Juist deze dag had de rittencommissie van onze club deze tocht al vanaf maart j.l op de kalender gezet. Een betere planning is nooit meer mogelijk want we kregen zomerse omstandigheden met een lichte verkoelende bries die er voor zorgde dat het fietsen een feest was op deze dag.
In eerste instantie hadden wij 19 deelnemers die zich hebben aangemeld waarvan 1 lid zijn deelname annuleerde wegens lichamelijke ongemakken. De auto-indeling verliep vlot en iedereen kon worden ingedeeld waardoor we om iets voor 7 uur konden vertrekken naar Rhenoy. Net voor de start in Rhenoy reden wij het echtpaar van Vossen voorbij die het totaal aantal deelnemers van TC de TRAPPERS compleet maakten zodat we met een mooi rond getal van 20 deelnemers aanwezig waren.
Ook de reis verliep vlot waarbij we 2 dingen vermeldingswaardig vinden. Allereerst dat ondergetekende reeds bij Rilland al de verkeerde afslag nam naar de A58.
Het 2e wat ik vermeldingswaardig vind en wat eigenlijk meer een vraag is: hoe is het mogelijk dat een professionele chauffeur het voor elkaar krijgt dat bij een resterende afstand  van 3 kilometer na de afslag in één keer weer 8 kilometer afgelegd moet worden. Maar desondanks hadden wij allemaal ingeschreven rond 08.30 uur en zaten we om 9 uur met z’n allen op de fiets na eerst nog vereeuwigd te zijn geweest bij de startlocatie.

We vertrokken richting het zuiden om al snel onze koers wijzigden naar het noorden waarbij wij de dorpjes Asperen, Leerdam passeerden om aan de Lek te eindigen bij Everingen. Hierna door schitterende polders kriskras zuid-zuidoost gekoerst waarbij we na een kilometer of 60 toch wel trek kregen in een bak koffie. Alhoewel we toch wel wat gelegenheden passeerden was de geplande stop nog niet te ontdekken en toen we na dik 70 kilometer bij het dorpje Buren kwamen besloten wij unaniem om hier eerst maar eens een koffiestop te doen. Het eerste terras bleek gesloten maar aan de andere kant van de straat was nog een veel mooier terras waar bovendien koffie verkrijgbaar was. Toen we goed en wel onze koffie met appelgebak hadden ontvangen en we met z’n allen genoten van deze welkome rustpauze hoorden we allerlei Zeeuwse geluiden en kwam de 28-groep ook naar dit terras. Zodoende werd het een echt Zeeuws terras.
Na de koffie is het voor de meesten altijd weer moeilijk op gang te komen maar bij onze groep lukte dat nogal goed. Het eerste stuk was windje tegen tot we bij het dorpje Zennewijnen de Waal bereikten en we met de wind mee over de dijkjes en allerlei schitterende wegen deze rivier bij Opijnen verlieten om noordwaarts via Snelleveld en Meteren weer naar de Linge te rijden. Deze rivier volgden we tenslotte bijna tot onze eindbestemming. Bij de eindbestemming stond een heuse finishboog en werden we verwelkomt met een herinneringsmedaille. Dat maken wij niet veel mee maar iedereen vond het toch een leuk aandenken.
Ik wil de organisatie van deze rit complimenteren met de organisatie van de elfdorpentocht. Een mooie tocht vonden wij die bovendien heel goed was uitgezet. Jammer vonden wij dat naar ons idee de ravitaillering  net iets te lang op zich liet wachten. De rest was super. Totaal reden wij 131 kilometer met een gemiddelde snelheid die past bij de samenstelling van deze groep.

Sportieve groet,

Frans Sinke