4 augustus

30 groep

De Keetie van Oosten-Hage toertocht.

Half negen aan het vertrek met een mooie groep Trappers. Ik denk dat Nel tevreden was na haar oproep van vorige week. Voor mij m’n tweede rit met de 30 groep na mijn “winterslaap”. Leuke opbouw ook van 80 naar 150 kilometer!
Aan de start samen met Adrie Moelker in zijn intimiderende kampioensshirt, Andre Dek, Marco Flipse, Arthur Kievit, Rinus Verhulst en René Staal. Rini ondersteunde vandaag de 28 groep. Via de Oude Rijksweg richting het Brabantse en linksaf via de Duintjes en achterlangs Mattenburg de bossen in via Heimolen. Prima temperatuurtje zo in de schaduw van het bos, iets waar ik later op de dag naar terug verlangde.
Via de geijkte route binnendoor naar Lepelstraat om via het gehucht Kijkuit uit te komen op de klim naar de Tholense brug om daar onze provincie weer binnen te rijden. Intussen nog steeds in gezelschap van een plaatselijke wielrenner die het tempo van onze groep wel kon waarderen. In Tholen vertrok hij met een afscheidsgroet en de complimenten voor onze “TrapesdeurReimerswaal” die hij elk jaar mee fietste.
Via de stad Tholen naar de Oesterdam waar we de route gingen oppakken om in het spoor van Keetie haar trainingsrondje op Tholen en Sint Philipsland te gaan beproeven. De temperatuur was aanmerkelijk gestegen en het tempo hield gelijke tred met diezelfde temperatuur (voor mijn gevoel dan).
Nu gingen Rinus en Andre los op hun GPS en konden wij dus lekker van de omgeving genieten. Blijkbaar kon de GPS onze snelheid niet overal bijhouden en werden er soms wat extra meters afgelegd. Andre verloor zijn vertrouwen in de techniek en liet het speurwerk over aan Rinus.
Prachtige route buitendijks met zicht op het heldere water van de Oosterschelde en prachtige vergezichten. De route kende wat lussen door de polders om aan de nodige kilometers te kunnen komen maar bracht ons naar een prachtige tussenstop aan de haven van Stavenisse waar het terras al geel en rood was gekleurd door de 25 en 28 groep. Het was een gezellig weerzien en goed voor het clubgevoel. Intussen bijna 70 kilometer op de teller en voor mij het besef dat we nog niet eens op de helft waren!
Vanaf Stavenisse de polders weer in om na wat omzwervingen langs Scherpenisse af te buigen richting Sint Annaland om via de Krabbenkreekweg Sint Philipsland op te gaan. De noordenwind leek alleen maar sterker te worden en voelde aan als een grote haarfohn wat niet echt verkoeling opleverde maar wel verhitte gezichten. Met Rinus en Adrie op kop kreeg de wind geen vat op ons tempo en was ik blij dat we fietsend langs het Slaak de wind mee kregen. Uit sommige reacties begreep ik dat Sint Philipsland groter was dan vooraf gedacht.
Mooi stukje langs het Schelde Rijnkanaal met af en toe een hek en slecht stukje wegdek. Volgens de kenners zou Keetie dit nooit in haar trainingsrondje hebben opgenomen. Fietsend over de Zoetendijk lieten we Oud Vossemeer liggen en naderden we Tholen in een rap tempo. Echter nu kwamen we er achter dat we geen waterdragers in ons peletonnetje hadden en de bidons waren opgedroogd.
Het tankstation aan de Nieuwe Postweg was onze redding en in een airco klimaat konden wij onze water/cola voorraad vullen. Voor mij een welkome stop want ik ging mijn benen voelen en was aangekomen op een kilometerstand die ik dit jaar nog niet had beproefd.
Met de wind mee langs de badgasten de Oesterdam op gewaaid en via de oude rijksweg weer richting Krabbendijke. Volgens Adrie mocht ik nu nog even afzien want het einde was in zicht.
Bij Krabbendijke ging ik huiswaarts om nog even rust te pakken voor de nachtdienst en de overigen gingen door naar “het spulletje” voor een welverdiende afsluiting. Na een prachtige tocht bijna 150 kilometer op mijn teller en een prima gemiddelde en dit alles dankzij onze viervoudige wereldkampioen achtervolging.

Jaap Kriekaard

 

 

 

 

 

Verslag 28 groep

Vandaag staat de Keetie van Oostenhage tocht op de agenda. Ondanks de verwachte hoge temperaturen, was er toch al een hele groep verzameld bij aankomst op de startplaats.
Eerst de nieuwe fiets van Leen de Koeijer bewonderd. Na wat praten over de technische specificaties van de fiets van Leen, werden we erop geattendeerd dat de 28 groep al vertrok, dus snel er achteraan.
Vandaag gaan we op pad met Leen de Koeijer, Koos Oggel, Nel en Rini Jakobsen, Jacco van Koeveringe, Jaap Houtekamer, Wim v. Vossen, Kees Walraven en ondergetekende.
Tijdens de rit over de Oesterdam naar het startpunt van de route wordt er gememoreerd aan de voorgaande 2 pogingen om deze route te rijden. Vorig jaar was het een nogal vochtige poging geworden.
Het ziet er voor vandaag een stuk zonniger uit. Zodra we op het eiland Tholen aankomen, slaan we linksaf, om een groot stuk buitendijks langs de Oosterschelde te rijden. Leen kwam tot de conclusie, dat hij hier vaak geweest is, maar dan op het water.
We waren ook lang niet de enigen langs het water. Velen profiteren van het hoog water om een poosje te zwemmen. Andere waren bezig zich op of aan de dijk te installeren.
Voorbij St. Maartensdijk moeten we de zeedijk verlaten om de binnenlanden van Tholen op te zoeken.
De routebordjes staan soms wat verdekt opgesteld, waardoor de koprijders soms ijverig moeten speuren, om uit te vinden waar we heen moeten. Na een stuk over allerlei drukke en minder drukke dijkjes komen we bij Stavenisse aan. Besloten wordt om bij de haven een stop te houden.
We worden op het terras verwelkomd door de beheerster. Er is wel werk in uitvoering, want om te zorgen voor wat schaduw, zijn enkele mannen bezig een grote parasol te plaatsen. Iedereen wil iets te drinken, met een stuk gebak. Dat is nog niet in voorraad, maar een medewerkers wordt erop uitgestuurd om dit te gaan halen. De voorraad gebak op het dorp is helaas niet zo groot en was die ochtend ook nog niet aangevuld.
Maar na enige tijd kregen we toch gebak. Volgens de kenners (en die hebben we meerdere in de groep. Bij sommigen vraag ik me weleens af of ze fietsen, om te fietsen of om overal het gebak te testen), was het gebak oud. Het smaakte mij prima. Toen we op het terrras zaten kwamen ook de 25- en de 30-groep aan.
Na de stop, aan de noordkant van Stavenisse de route weer opgepikt en eerst weer een stuk buitendijks gereden. Het leuke daarvan is, te raden, wat je aan de overkant van het water ziet.
Vervolgens weer de binnenlanden in. We rijden zuidelijk van St. Annaland richting de watertoren van Scherpenisse. Daarna weer in noordoostelijke richting naar de dam naar St. Philipsland. Bij het begin van de dam is er een kleine vewarring over de route, omdat er verkortingen mogelijk zijn.
Op St. Philipsland gaan we direct links, langs de haven van St. Philipsland en daarna buitendijks en binnendijks richting de kop van het eiland. Daar bij de oude veerhaven wordt even overlegd. Bij enkelen begint de maag te knorren. Na overleg en wat gegeten te hebben, wordt besloten om door te rijden naar Tholen. Als we bijna het eiland verlaten, komt Koos ten val na een wat ongelukkige manoeuvre van ondergetekende.  Gelukkig is de bewoonster van het huis waar we voor staan bereid ons van de nodige verbandmiddelen te voorzien. Nadat Koos verbonden is door Rini, gaat het verder richting de brug over het Schelde-Rijn kanaal. Hier fietsen we tussen het kanaal en het aangelegde natuurgebied. Bij Oud-Vossemeer wordt besloten, om de route niet exact te volgen, maar naar Tholen stad te rijden voor een stop. Na wat gedronken te hebben en een flink stuk appeltaart verorberd te hebben voelt Koos zich alweer wat beter.
Vanuit Tholen wordt koers gezet richting Oesterdam. Hier is het toch opletten voor overstekend tweebenig wild en los rijdende auto’s. Zonder verder problemen gaat het richting Krabbendijke en verder. Bij Rilland slaan Kees Walraven en ondergetekende af naar huis. De rest rijdt door naar Krabbendijke en verder. Al met al een geslaagde fietsdag.

Jos Meijers.