Kustmarathon

Het eerste weekend van oktober is een van de geweldigste weekenden op sportief gebied in Zeeland. 3 dagen van hardlopen fietsen en wandelen.
Op vrijdag de ladiesrun van 5 en 10 km.
Hier deed  Nellie van Vossen aan mee. De 5,3 kilometer in 36:44 deze volgens Strava. Nellie werkt zelf met een Polar misschien dat die nog wat anders aangeeft. Een mooie prestatie.
Hans-Peter Eversdijk deed mee aan de mountainbike tocht deze loopt net andersom van Zoutelande naar Haamstede. Zijn tijd over 54,5 km 2:21 een gem. van 23,1.
Zondag ging de wekker in huize Jakobsen om 4:30. Voor de 2de x  dit jaar gingen Joris en ik een marathon wandelen. De eerste was in april de Zeeuw-Vlaamse marathon, voorlopig een 1 malig gebeuren vanwege het 10 jarig bestaan. 28 graden was het daar toen. Liepen daar een tijd van 6.43.
Eten en de hap voor onderweg klaarmaken. Rinie gewekt (brommend is nog midden in de nacht ...) die zou mij en Joris wegbrengen naar Wemeldinge. Daar kun je aanmelden voor de bus bij de fam. Mulder uit Kapelle.
Zij doen dit voor KWF. Kosten 6.50 en eventueel wat extra’s waar ieder vrij in is. Een mooi gebaar.
6 bussen vol vertrokken via Kapelle waar de meeste lopers instapten.
Wim v Vossen nam ook de bus. Nellie bracht hem, en dook daarna nog het warme bed terug in. Ook Rinie samen met de kleinkinderen, veel werd daar niet meer geslapen.
Het was net licht toen we arriveerden. Wat een mensenmassa stond er al voor het startlint. Het starten was nu ook bij de sporthal zelf. Niet meer in het dorp.
Wij zijn eerst maar naar binnen gegaan om een lekker kopje koffie, En Joris om zijn collega die daar al aanwezig was te verwittigen. Deze zou met ons meelopen.
Inmiddels arriveerde Bram Koeman met echtgenote, dochter en haar vriend. We zagen dat er al ruim voor 8 uur gestart werd. Zelf maar gewacht, ik wist dat we door een tunneltje moesten en de boel nogal in elkander zou lopen.
Toen wij vertrokken bleek idd dat we eenmaal na het haventje van Burghsluis alles in elkander liep. Geen keus passeren was onmogelijk. Langs de Westenschouwse inlaag gingen we de Pijlerdam op, hier ontstond meer ruimte. Ook werden daar de eerste blaren geprikt, iets waar ik gelukkig nooit last van heb.
Het Tophuis passerend, langs de sluis waar net 1 zeiljacht doorheen moest. Gelukkig zijn daar 2 overgangen, heb je wat extra meters..De Banjaard, Breezand en daar het strand op.
Daar zag ik Bram Koeman weer. Ik vroeg mag ik in je wiel? Ja dat mag maar niet op mijn rug zei hij lachend.
Al lopend vertelde hij dat zijn dochter hem zo gek had gekregen om mee te doen.  Eenmalig zei ie, kost te veel tijd dat trainen voor dat geloop.
Het water kwam steeds hoger en het zand steeds muller. Geen ontkomen meer aan. Tekort langs de waterkant spoelde Joris zijn schoenen vol. Gelukkig kreeg hij daar geen problemen mee.
Door de organisatie werd er goed voor ons gezorgd. Bekers water, ontbijtkoek, bananen, appels, tomatensoep, bouillon, bolussen. Hier droegen ook sponsoren hun steentje aan bij.
Ter hoogte van Terra Maris gingen we van het strand af. Het was een zwaar stuk geweest.  Hoeveel km dat was moet ik nog eens nazien.Gelukkig dat het weer ons goed gezind was. En na anderhalve week bronchitis kon ik dat goed merken in het mulle zand.
Bram en familie waren we inmiddels kwijt geraakt.
Je ziet ook uitgedoste mensen een Engelse agent, met wat leek een bloot achterwerk. Dichterbij bleek het nep. Een vrouw in een bruidsjurk, wat me vreselijk lopen leek.
Domburg over het Hoge Hil passerend kreeg ik Bram weer in het  vizier. Hij vertelde dat ie Piet Eversdijk en Paul van Koeveringe gezien had. Deze kwamen hun echtgenotes aanmoedigen Wilma en Abra, die ook vriendin Janneke Kodde bij zich hadden.
En wie stond er ook op de dijk naar Westkapelle?
Adrie Moelker met zijn vrouw. Hij had uitnodigend een stoeltje klaargezet met een Trappersshirt erop. Leuk! Adrie maar we hielden de pas erin.
Ruim voor Westkapelle liep ik nog een lid van de club op. Al is hij er mis eens 1 keer in de twee jaar Dick Kik, waar ik samen Alpe d’uzes mee heb gereden.
's-morgens vroeg spreek ik deze vroege vogel wel eens hij hardlopend, ik met de viervoeters, het is dan rond 7 uur.
Nu tijdje niet gezien maar tegenwoordig is het kwart voor zes zei hij, dat is te vroeg zei ik dan verstoor ik de boel, Rinie is niet zo een vroege vogel.
Een extra rondje bij de reddingsbrigade van Westkapelle. Daar weer een trap op
Dick was samen met een vriend waar hij meer van deze evenementen met onderneemt. Zelfs de 200 km van Bartje op de MTB.
Op verschillende plaatsen bandjes, hartstikke gezellig. Kinderen die snoepjes aanbieden.
Aanmoedigingen kregen we van clubleden Jacco van Koeveringe, Marco Flipse. Het publiek werd steeds massaler.
Het tempo stokte weer bij de laatste trap, ter hoogte van Camping Weltevreden.
Aan het eind van het strand wachten man en kleinkinderen ons op met bordje papa en oma en hadden ze een duimpje van omroep Zeeland op de hand. Hartstikke leuk natuurlijk.

Over de Boulevard van Zoutelande aangemoedigd door veel publiek. Met een leuk shirt en medaille als aandenken zat de tocht erop.
Velen hopen dat de tocht volgend jaar weer over strand van Haamstede en op Walcheren door de Manteling zal gaan.
Een pracht evenement voor Zeeland in een pracht provincie !!!

Nel Jakobsen