18 mei

28 groep

Vandaag staat de vliettocht vanuit Roosendaal op het programma. Vorige week heb ik bedacht, om als het weer een beetje mee werkt ook op de fiets naar Roosendaal te gaan. Deze bij de trainingritten toch wat gaan twijfelen, gezien de toch wel stevige noord-oosten wind.
Maar tot mijn verbazing was het vanmorgen heerlijk rustig weer. Dus na de nodige voorbereidingen, om 11:00 uur op de fiets gestapt. Vooraf nog grondig de route door Roosendaal bestudeerd. In de stad is het toch een beetje onbekend terrein voor mij.
Na enkele keren even op een plattegrond gekeken te hebben en nog even nagevraagd bij een aardige dame, aangekomen bij de Gamma, dat zeg ik: Gamma.
Daar aangekomen zag ik al een flinke groep rood/gele shirtjes. Even snel een broodje gegeten en dan op weg. Roosendaal uit richting Rucphen. Buiten Roosendaal richting de snelweg. Bij Bosschenhoofd de snelweg overgestoken en een stuk door het dorp. Halverwege het dorp rechtsaf richting “Bosbad Hoeven”  Daarna over de “oude Antwerpse postbaan” (geen idee, waarom die zo heet, want het is van daar nog een akelig eind richting antwerpen) richting het noorden. Hier bleken de schermpjes van de navigatie soms toch wat klein. Dus na een klein stukje rechtsaf, gekeerd om de juiste route te vervolgen.
Na de doorgaande weg overgestoken te zijn een stukje door het bebouwde buitengebied van Oudenbosch gereden. Daarna de polder in richting het oosten. Ook hier aan de weg duidelijk de gevolgen van de droogte van vorig jaar te zien. Er zit nu een duidelijke middenstreep (niet helemaal in het midden) op de weg. Aan het eind van de weg linksaf naar het uiterste noordoostelijke puntje van de route. Ondertussen bleek, dat enkele collega’s hun GPS duidelijk niet aan hadden staan. Leen de Koeijer meende al bijna bij Raamsdonksveer te zijn, terwijl Wim van Vossen over Oude Tonge begon.
Na beide heren weer op weg te hebben geholpen, over de dijk terug richting Standaardbuiten. Aan de zuidoostkant van het dorp rechtsaf langs de “Dintel”.
Bij de oprit van de A17 waren onze speurhonden het spoor even bijster. Na wat rondgesnuffeld te hebben, roken zij het spoor weer. En dus de oprit (niet die van de snelweg) genomen, waarna we parallel aan de snelweg de “dintel” overstaken. Iets verder weer linksaf, onder de snelweg door en de dijk op richting Heiningen/dinteloord. Op een paar haastige auto’s na, was het heerlijk rustig fietsen.
Ten noorden van dinteloord de A4 overgestoken en Dinteloord binnen gereden. Diverse collega’s wilden graag voorop rijden, daarom zelf achteraan gefietst, zodat ik het geheel goed kon overzien.
Midden in Dinteloord weer linksaf en terug naar het oosten richting Stampersgat, tot bij de suikerfabriek, waar het in deze tijd van het jaar erg rustig is. Door het tunneltje de Gastelsedijk op, richting, de naam zegt het al, Oud Gastel. Rechts van ons het “mark vliet” kanaal.
Ruim voor Oud Gastel weer rechtsaf richting het westen, langs de “roosendaalse vliet”. Aangekomen bij de weg van Steenbergen richting Dinteloord (waar het sinds de opening van de A4 heel rustig is), linksaf richting Steenbergen en daarna weer rechtsaf richting het westen. Hier zakte het tempo zo ver, dat Janneke besloot om eigenhandig het tempo aan te geven, door samen met Piet Eversdijk voorop te gaan rijden. Na een tijdje linksaf de vlietweg op, die eindigd bij het sluisje. Hier moest er even gekluund worden.
Aan de overkant van het eerste water, kwamen we aan bij een oase van rust, waar het in de tuin al gezellig druk was en we verwelkomd werden door de 30-groep. Nadat de bestellingen opgenomen waren, genietend van de omgeving gewacht tot de versnaperingen gebracht werden.  Gezien de opmerkingen werden sommige collega’s hier duidelijk nerveus van. Heren we zaten op een normaal terras, niet bij de Mc Drive.
Na de stop weer naar het oosten richting De Heen en door het dorp richting Steenbergen. Langs de haven en dan richting het zuiden. Daarna een wat vreemd rondje door het glastuinbouwgebiedje. Bij de halsterseweg weer linksaf richting Welberg. Daarna was het druk bij de voetbal. In Welberg rechtsaf richting Heerle.
Na enige tijd weer linksaf en na wat geslinger kwamen we op de Brugweg richting Kruisland. Aldaar aangekomen vonden de familie Jakobsen en ondergetekende tijd om richting zeeland af te slaan. De rest heeft zijn weg vervolgd richting de start.
Na Kruisland richting Wouw. Bij Wouw de A58 overgestoken en daarna via de westelaarsestraat en de weststraat richting het bos. Via “Heimolen”  naar de antwerpsestraatweg. Deze overgestoken, daarna het klimmetje en langs de spoorlijn. Bij de reimerswaalweg aangekomen, rechtsaf richting Krabbendijke.
Ondertussen bleek de wind gedraaid te zijn naar het noordwesten. Na enige tijd werd het toch net iets teveel voor mij tegen de wind in, dus uit de wind achter de rug van Rinnie verder. Na het kanaal de weg overgestoken, omdat het fietspad afgesloten is wegens de aanleg van een nieuwe hoogspanningsmast.
Bij het terug oversteken, schoot de voet van Nel bij het inklikken van het pedaal, wat een vervelende scheerbeurt van haar scheenbeen opleverde. Verder richting Rilland en Krabbendijke. Bij Stationsbuurt afscheid genomen van Rinie en Nel en rustig uitfietsend richting huis. Daar aangekomen, had ik 146 km op de teller staan.
Al met al een mooie reuzeslalom door het Westbrabantse land, met mooi weer. Een gezellige en geslaagde dag volgens mij. Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.

Jos Meijers

30 groep

Een paar keer per seizoen rijden we een uurtje eerder weg voor een Trappersrit. Deze keer was de start bij de Gamma in Roosendaal om de Vliettocht te rijden. Deze ritten kunnen meestal rekenen op een goede opkomst en ook deze keer was dat niet anders. De 30 groep vertrok om 12.30 uur met de volgende Trappers:Adrie Moelker, Paul van Koeveringe, Geoffrey Barbery, Hans Lindhout, Ronny Karelse, Rinus Verhulst en Andre Dek. De navigatie van ondergetekende ging wat stroef van start, maar na een aantal kilometers met het nodige gepiep en geknars, lees: keer om en rijd naar begin van track. En nadat de navigatie een keer was uit en weer aangezet liep alles op rolletjes. Rinus en Ronny waren op de fiets naar de startplaats gereden en waren dus al op bedrijfstemperatuur. De Vliettocht pikten we op bij Rucphen met verderop Bosschenhoofd.
Het eerste deel van de rit kregen we te maken met nogal wat fietspaden, maar na een kilometer of 10 kwamen we meer op de polderwegen terecht. Inmiddels ging de rit na Standaardbuiten langs de rivier de Dintel naar, u raadt het al, Dinteloord.
Verderop langs het Mark-Vlietkanaal naar de Roosendaalse Vliet en de Steenbergse Vliet op weg naar De Heen tot aan de sluisjes van het Volkerak. Hier stopten we voor de koffie met appelgebak. Een minuut of 10 later kwam ook de 28 groep hier om de koffie.Toen zij de bestelling plaatsten en er gevraagd werd of er ook slagroom op de appeltaart moest was het antwoord: doe maar een emmer. Geen idee wie het was, maar het zou zomaar uit Yersekse hoek kunnen komen. Na deze sfeerverhogende mededeling ging de rit met een lach op het gezicht verder naar Steenbergen en Welberg om dan via Kruisland en bedrijventerrein Borgwerf weer naar het vertrekpunt te fietsen.
De naam vliettocht deed zijn naam wel eer aan, maar zou ook Dijkentocht kunnen heten door de vele dijken waar we over of langs reden. Door het mooie weer konden de benen weer wat bijkleuren want de laatste weken was het niet van dat denderende weer. Aan het einde van de rit stond er bijna 102 km op de teller. Volgende week is er weer een lange rit met hopelijk grote belangstelling en net zulk weer als vandaag.

Andre Dek

Foto's van Paul

20-groep

Abra stond al klaar toen we aankwamen, even de fiets van de auto en dan kunnen we vertrekken. Voor deze middag hadden we knooppunten uitgezet,  altijd weer een verrassing waar we komen en vooral waar er koffie is voor ons.
Etten Leur bracht uitkomst, het eerste terras wat we tegenkwamen zijn we maar meteen gaan zitten, later bleek dat er nog veel meer waren waar we uit konden kiezen. Maar goed de middag is nog lang er komt vast nog wat op ons pad. Wat we toen nog niet wisten was dat Abra later nog lek zou rijden, ja even denken......wat nu!! Handelen maar, dus de handen uit de mouwen en jawel het karwei was uiteindelijk zo weer gefikst. Maar door naar die lekke band te kijken hadden we n bordje gemist en klopte onze route niet meer, dus terug gedraaid en inderdaad afslag gemist.
Over een mooi dijkje met knotwilgen richting Oudenbosch waar we tegenover de Basiliek nog een lekkere ice-tea hebben genomen en onze handen even hebben gewassen. Het was een prachtige route heel afwisselend landschap en niet zoveel wind gelukkig. Na 55 km draaide we het parkeerterrein bij de Gamma weer op waar we opgewacht werden door de 30 groep. Al met al een gezellige fietsmiddag Abra !!

Nellie van Vossen