22 juni

Zeelandbrugroute

Een prachtige zaterdag werd voorspeld, eindelijk zomer. Al de langere ritten hebben we tot nu toe met mooi weer kunnen rijden. Na overleg vrijdagavond met Piet Eversdijk besloten we om de route om te draaien vanwege de te verwachten noord-oosten wind. Piet zou op ons wachten bij de Postbrug. Bij het parkeerterrein aangekomen kleurde het al rood/geel. De 30groep was ruim vertegenwoordigd. De 25 groep is maar met 3 leden en ook de 28 groep is maar met 3 personen. Van de vereniging telde ik zo 9 personen die op vakantie zijn.
Na beraad met Adrie Moelker besluiten de 25 en 28 groep samen op pad te gaan. Jaap Houtekamer, Joris Jakobsen , Nel Jakobsen, van de 28 en Ad Mieras en Bram Koeman, Nellie Breker van de 25 groep.
In de verte bij de Postbrug zien we Piet aankomen de derde 28er. Deze keerde snel en begreep gelijk dat we samen zouden rijden. Bram wilde via het dorpje Kats. Daar was een rommelronde aan de gang. Een mens verzameld wat in zijn leven.  Tegenwoordig word er veel hergebruikt. Een mooi streven, in deze wegwerpmaatschappij. Zo ook de deelauto al horen we daar in Zeeland nog niet over.
Bij de Zeelandbrug nam Joris afscheid om terug te keren huiswaarts. Op de brug hadden we de wind vol op de bol. Na de brug keerden we na het tunneltje richting Bruinisse. Wel buitendijks met zicht op de Oosterschelde. Gelukkig reden we niet lek, de meeuwen hadden nl nogal wat schelpen laten vallen op het pad. Veel zeilboten trokken erop uit, altijd een vrolijke noot op het water.
Bij Bruinisse besloten we koffie te gaan drinken aan de Grevelingen. Voor het sluisje hebben we wel lang moeten wachten, om de bootjes te laten passeren. Bij restaurant Puurr genoten we van een heerlijk bakje met appelcake. Met Nellie werd overleg gepleegd over de route.
Bij de Krammer sluizen moesten we weer wachten. 2 Auto’s waren door het rode licht gereden en stonden tussen de eerste en tweede slagboom. Alle 2 stapten uit en gingen in discussie. Sprongen in hun auto terwijl de 2de boom nu echt dicht ging. Net werd het autodak niet geraakt. Voor ons was het een komisch gezicht!!
Bij Philipsland aangekomen dacht Jaap dat we al bij het eiland Tholen waren. Een kleine correctie Jaap nog iets verder. Daar keerden we het eiland Tholen op richting St.Annaland. Over de haven waar het nu ruim vertegenwoordigd is met hoogbouw. Het plaatsje Stavenisse werd aangedaan en via mooie weggetjes naar Sint-Maartensdijk waar we nog een consumptie nuttigden.
Daarna het dorpje Scherpenisse waar de meesten van ons nog nooit waren geweest. Via Poortvliet en Strijenham naar de ons welbekende Oesterdam. Door de kassen bij Rilland, Middenhof, Roelshoek, ik de eerste was die afsloeg. Jaap en Nellie in Krabbendijke. Een dikke pluim voor Nellie  (71 jaar jong)die hier de 140 km volmaakte. En in een tempo dat gezien mag worden.
Jaap Ad, Bram en Piet vervolgen de weg naar Wemeldinge en Kapelle.
Bram en Ad hadden zodoende ruim 171 km op de teller staan.

Een fijne en gezellige fietszaterdag!

Nel Jakobsen

 

Zeebra tocht 2019

Vanuit Waarde vertrokken naar het welbekende parkeerterrein in Krabbendijke.

Daar aangekomen stond er al een grote delegatie van de 30-groep te trappelen van ongeduld, om de 180 km tocht te starten.
Het startschot werd gegeven om 8:30 uur en weg waren we.
De route ging in het begin over zeer bekend wegen (Rilland, Ossendrecht en Huibergen). Bij de schietbaan bij Trapske op ging het binnendoor naar Nispen en onderlangs Roosendaal. In deze omgeving werden we gepasseerd door een ongeduldige automobilist die rakelings langs de groep reed. Dit had als resultaat dat de bloeddruk van Rinie in een recordtijd omhoog schoot. Dit had een aantal kilometers nodig om weer tot aanvaardbaar niveau te dalen.
Langs de A58 reden we verder naar Etten-Leur waar de eerste koffiestop plaatsvond. Toen vond Goof het hoognodig tijd om zijn leeglopende voorband maar te wisselen zo gezegd zo gedaan. Na de welbekende koffie met appelgebak waarbij kleine glaasje met doorzichtige vloeistof geserveerd werden (sommige dachten dat het OUZO was) ging de route verder via Zevenbergen en Klundert door het industriegebied van Moerdijk (niet het mooiste stukkie Nederland) naar Willemstad en via een sanitaire stop (om het grondwaterpeil weer op orde te brengen) over de Haringvliet naar Goeree Overflakkee. Daar doorkruisten wij dorpjes met namen als Tonnekreek, Achthuizen (waren er veel meer) en Langstraat. In Oude-Tonge aangekomen werd de route vervolgd met een kleine omweg richting het Zeeuwse land.
Via Bruinisse doorgereden naar het Watersnood museum waar er een stop zou plaatsvinden. Rinie zei “Mannen dit is al twee jaar dicht” dus dan maar door rijden naar de Zeelandbrug voor een koffie of cola. Bij de Zeelandbrug aangekomen werd de bestelling op efficiënte manier en zeer snel opgenomen door een uitbater wiens korte termijn geheugen niet erg goed was. 13 cola’s en twee koffie en een paar appeltaartpunten verder stapten we op voor het laatste stuk te voltooien. Kees de Leeuw had een super appeltaartpunt op ,want hij had gelijk het goede tempo te pakken. Bij Katse Veer namen we afscheid van Hans Lindhout en Geoffrey Barbery.
Doorrijdend naar Wilhelminadorp, Goese meer en via de drukke Kattendijkse dijk naar Wemeldinge, waar we afscheid namen van Adri, over de Postbrug.
Deze werd door sommige (ik noem geen namen) door het negeren van het rode stoplicht overgestoken. Goof en Kees reden vanaf hier door naar Yerseke. Nadat de brug weer open was en de groep compleet werd de tocht voortgezet. Arthur zei dat hij er nog een paar koud had staan, meer hadden wij niet nodig om te begrijpen wat de bedoeling was.
Na een leuke afsluiting bij Arthur thuis zijn de Krabbendijkenaren en Waardenezen verder gereden naar huis.
Met een kleine omweg (om toch de 200 KM vol te maken) thuis aangekomen en terugkijkend op een mooie wielerdag.

Bedankt mannen.
Groet, Leo Goeree

Bovenstaande foto's zijn van Leo

Foto Paul