13 juli

Ti Light Classic te Tienen

28 groep

De rittencommissie had zaterdag 13 juli een grote rit gepland in Tienen België. Een plaats tussen Leuven en Brussel dus een behoorlijk stukje autorijden voordat gestart kan worden. Bovendien uiteraard een vroege start want anders mag er niet meer gestart worden. We vertrokken derhalve even na zeven uur (laatkomers heb je altijd) vanaf het parkeerterrein te Krabbendijke. Totaal hadden wij 18 aanmeldingen maar ten slotte vertrokken we met 17 deelnemers omdat er 1 netjes heeft afgemeld.
Na een voorspoedige reis werd er eerst van een lekker bakje koffie genoten bij de start. De inschrijving was in een immense grote sporthal maar het aantal deelnemers was niet echt groot. We denken dat dit ook wellicht met het weer te maken had want toen we vertrokken konden we direct  ons “oliepak” aantrekken.
De 28-groep was totaal met 7 deelnemers t.w. onze wegkapitein Nel Jakobsen, Wim van Vossen, Dick van de Velde, Piet Nelis en ondergetekende. We kregen deze dag een welkome versterking van Paul van Koeveringe en René Staal.
Zoals vermeld vertrokken we in de regen maar dat stopte al na enkele kilometers waarna het ook de hele dag praktisch droog is gebleven. Wel was het lange tijd bewolkt maar in feite was het schitterend fietsweer.
Het parcours was de over het algemeen licht glooiend en na de Maasoversteek werd het sterk glooiend. Ik kan wel verklappen dat ondergetekende een hele taaie dag gehad heeft. Uiteraard heb ik er wel van kunnen genieten.
Kort een beetje de route: vanuit Tienen richten Zuidzuidoost naar Landen en verder naar het zuiden waar we al na 40 km de eerste zeer goed verzorgde bevoorradingsstop kregen bij Wasseiges. Hier zagen wij nog kort de mannen van de 30-groep die we daarna alleen nog bij de finish zagen. De stop van Wasseiges kwamen we na 110 km nog een keer tegen toen we op de terugreis waren. De mensen van de bevoorrading wisten te vertellen dat het parcours na de Maas uitdagender zou worden. Op dat moment vond ik het al uitdagend genoeg trouwens.
Na de stop reden we weer zuidwaarts waarna we na ca. 60 km de Maas overstaken. Direct hierna begon het stevig te klimmen en te dalen waarna we even voorbij Faulx les Tombes, en na ca. 72 km, het dak van deze rit bereikten. Hierna nog wat klimwerk waarna we na ca. 85 km de 2e bevoorrading bij Grottes de Goyet bereikten.
Na deze bevoorrading gingen we eerst dalend naar de Maas waarna we hierna nog een stevige klim moesten bedwingen bij Namèche. Hierna bereikte we al spoedig de laatste bevoorrading waarna we naar het einde konden rijden. Voor mij was dit best nog heel erg lang maar dat wijt ik voornamelijk aan het aantal kilometers wat ik dit jaar gereden heb.
We bereikten na ca. 140 kilometer de Sporthal weer waar we gezamenlijk nog een biertje en/of een glaasje cola hebben gedronken. We konden met z’n allen terugzien op een mooie tocht met voor Belgische begrippen ongekend goede wegen. Paul heeft heel wat foto’s van zwoegende fietsers gemaakt die hij op de website van onze club laat plaatsen. P.S. mannen van de 30-groep: nog hartelijk dank voor jullie inbreng op deze dag.

Sportieve groet,
Frans Sinke

Foto's 28 groep:
https://myalbum.com/album/FJFQ7KpB5VfD

30 groep

Al vroeg ging de wekker bij fam.Jakobsen, om 5.15 uur. Nel was de eerste die opstond om een tourtje met de hond te doen. Joris was bereid de oppas te zijn vandaag. Een half uur later volgde ik ( te vroeg voor een pensionada) om eerst de geveerde dieren te voederen.
Een regenbuitje viel er toen we vertrokken naar de parkeerplaats waar we de andere deelnemers zouden treffen. Met 17 deelnemers vertrokken we naar de Ti’ Ligt Classic, waar we ons verdeelden in 4 groepen.
Voor onze groep stond er 140 km op het programma. Zo ook voor de 28 groep. Even werd er overleg gepleegd om de 2 groepen samen te voegen. Onze groep bestond uit Rinus Verhulst, Ronny Karelse, de altijd aanwezige Adrie Moelker, André Dek en ikzelf.
Verhalen over de Classic had ik al eens vernomen van mijn schoonvader en Koos Oggel (de klimgeit onder ons) De laatst verleden tocht daar is ongeveer 10 jaar geleden vernam ik.
Onderweg hadden we nog regen, ook tijdens de inschrijving en bij het starten. Vlug werden nog armstukken regenjacks aangetrokken en enkelen monteerden nog vlug het achterspatbord. Na een tiental km trokken we deze uit en passeerde de 28 groep. Deze haalden we later weer in.
We reden eerst richting Namen, bij de 1ste bevoorrading werd er sportdrank, cake, banaan, koeken aangeboden, altijd prima verzorgd in Belgie.
Het was een glooiend terrein met zoals ik verwachte een ondergrond met gaten en kuilen. Opletten geblazen dus. Vooral in het stuk bos dat we passeerden. Goed dat we in 2 groepen zijn gegaan met een groep van 12 zie je die gaten minder.
Na het passeren van de Maas kwam het klimwerk. Het was of mijn dag niet of het klimmen verleerd. Ook zag ik nog even Huy staan maar deze passeerden we niet.
De volgende stop (in totaal 3 prima geregeld voor 4 euri) vertelde ik er komt nog een groep van ons. Gevraagd werd zijn daar dames bij? Ja 1 maar. Een heel knappe vrouw... met .... (benoem ik hier niet). Later hoorde ik van Nel, toen  zij daar stopte schoorvoetend werd gevraagd ben jij Nel? Er is nogal wat verteld over U.
Tevens was dit het punt waarop we terugdraaiden. Veel medefietsers hebben we niet gezien. Veel Franse plaatsnamen laat ik ze maar niet benoemen. Wat me opviel was de vele huizen met gebrekkig onderhoud en de vele rotzooi bij de huizen,  idd de arme streek van Belgie. We stopten nog bij de 3 bevoorrading wat tevens de 1ste was.
Terug hadden we de wind nog op met nog wat beklimmingen. Een afstand van 141 km deze dag. In de sporthal wachten we de anderen op, echtgenote kwam redelijk fris binnen.
Daar dronken we met de overigen nog een drankje, en vingen de terugreis aan die spoedig verliep.

Rinie Jakobsen

20 groep

Abra en ik reden deze dag samen en gingen dan ook voortvarend van start voor de 50 km en volgden de wit met blauwe pijlen. Onderweg zeiden we al, nou de mannen zullen hier niet om lachen, een pad afdalend met grind gaten en brokstukken beton!! Gelukkig was niet de heel de route zo.
Na zo`n 20 km HUH ????? het bordje TIENEN wat hebben wij gedaan waar ging het mis. Nou na de verbazing een theepauze ingelast in een restaurantje bij de Carrefour. Daar hebben we de knooppuntenapp geopend en crea als we zijn, er een mooie lus aangebreid van zo`n 30 km. Deze bracht ons uiteindelijk ook door  mooie velden en plaatsjes waaronder Vissenaken.Daar viel ons een bijzonder trapgeveltje op met mooie beeldjes en jaartallen met spreuken. Abra en ik stopten voor een foto en praatten wat met elkaar toen de eigenaar zich meldde en ons allerlei uitleg gaf over zijn bijzondere huisje. Voor de heg stond een bankje waar we besloten ons brood op te eten tot de eigenaar terug kwam. Hij wilde ons de binnenkant ook wel even laten zien. Dit was uitzonderlijk vertelde hij omdat hij regelmatig rondleidingen geeft van een uur maar voor de Hollanders maakte hij en uitzondering. We mochten even een blik werpen op zijn verzameling !!!! WAAR HOOR JE DAT MEER ?? Wij als 2 argeloze bewonderaars mee naar binnen zijn mini huisje in, compleet met ... KELDER ! werden we het mini keukentje ingeloodst , plots kreeg ik toch `n ietwat vreemd gevoel , `n vreemde vriendelijke man vreemd huis incl kelder hoe dom kun je zijn. Gelukkig was Abra ietwat nuchterder. Wat moet die man met 2 oudere exemplaren. Nou je weet het niet. Zijn huis stond er vol van
Heelhuids weer buiten op onze fiets hebben we er hartelijk om gelachen of was `t van opluchting?
Volgens Abra leek hij ook nog eens op de kapitein van de Onedin Line maar dan n verouderde versie.


Na 53 km en een paar kilo suiker van de sponsor keerden we weer huiswaarts en ja daar hadden we toch wel een verhaal te vertellen .
Abra bedankt voor de bijzondere en avontuurlijke dag !

Nellie van Vossen