17 augustus

28 Groep – Uitgeregend!

Vooraf waren de weersverwachtingen voor de zaterdag slecht. Ik besloot om er vrijdag maar een, voor mijn doen, stevige rit van te maken met wat extra inspanning. Het blijkt zaterdagochtend toch wel mee te vallen, en afgaande op de buienradar zouden er na 13.00 uur weliswaar nog enkele kleine buitjes kunnen passeren, maar na 14.00 uur zou zelfs de zon weer wat tevoorschijn komen.
Dat ik niet alleen ben in deze veronderstelling blijkt op de startplaats in Krabbendijke. De 30-Groep was qua aantal in de meerderheid (ik geloof met 10), maar de 28-Groep telt toch ook 5 deelnemers en bij de 25-Groep gaan er vier van start: Levien en Bram Koeman, Nellie Breker en Nel Jakobsen die vandaag voor deze groep kiest. De lucht ziet er weliswaar donker uit maar het is droog.
De 28-Groep, met Wim van Vossen, Jaap Houtekamer, Leen de Koeijer, Jos Meijers en Koos Oggel gaat van start met de twee eerstgenoemden op kop. Schuilend voor de fikse tegenwind kiezen we de rechterzijde van de dijk naar Oostdijk. Op de Lavendeldijk passeert ons de 30-Groep. Overigens een bijzondere naam voor die dijk; ik heb er nog nooit een sprietje lavendel gezien! Na de passage van het viaduct onder de A58 gaan zij rechtsaf en wij rechtdoor naar de Westerscheldedijk. We kiezen de richting ‘Zak’ dus koersen af op Kruiningen. Voor de sluizen van Hansweert zien we letterlijk de bui al aankomen en kunnen achter de muur van het hoge controlegebouw schuilen voor de snel naderende regen. Dat doen er meer, en dus ook de 25 Groep die kort na ons arriveert. Er wordt driftig gekeken naar de buienradar en die belooft slechts nog enkele minuten regen. Als het lijkt op te houden met regenen vertrekken we toch, mede aangespoord door een opmerking van een stoere burger die ons toevoegt dat we ‘toch niet van kachelhout zijn’ en best door kunnen fietsen! We zijn de tweede sluis nog niet gepasseerd of de lucht is alweer geheel dichtgetrokken en we zien een spoor van donkere wolken aan komen drijven vanuit de richting Vlissingen, boven de Zak van Zuid-Beveland.
Via het dorp Schore komen we opnieuw bij de Westerscheldedijk aan en dan gaat het weer mis: regen! Ieder voor zich begint men zich af te vragen wat we zullen doen. Jos zegt dat we het beste richting Hoedekenskerke kunnen rijden, daar is de lucht wat lichter. Maar na Eversdijk wordt de miezerregen nog sterker en voor ’s Gravenpolder besluiten we ieder voor zich maar de kortste weg naar huis te nemen, want het ziet er niet meer naar uit dat dit snel gaat stoppen. Voor Jaap betekent dat rechtsomkeert via de Oude ’s Gravenpoldersedijk. Jos houdt er nog iets de moed in en rijdt toch nog de Haagdijk op achterlangs ’s Gravenpolder. Wim en ik kiezen de kortste weg naar de Vierwegen naar Wemeldinge en Kapelle.
Voor ieder zal de afstand wel iets verschillen, maar ik kom zeer nat thuis na ca. 42 kilometer. Opnieuw een zaterdag met negatief fietsweer. Vorige week was het de stormachtige wind die sommigen deed besluiten om maar geen groepsrit te gaan maken, deze week bleven ongetwijfeld mensen thuis, waaronder de 20 Groep dames, vanwege de dreigende nattigheid. Chapeau voor ieder die het toch waagde vandaag, en die vakantieverhalen vertellen we elkaar dan wel op een andere zaterdag!

Koos Oggel

30 groep

Het weer om een rondje te fietsen zag er deze middag helemaal niet zo slecht uit. Er stonden dan ook weer 10 30ers gereed voor een trainingsronde. Rond de starttijd van half 2 begon het toch een beetje te miezeren, maar dit was geen beletsel om toch vol goede moed te vertrekken. Deze keer stonden aan de start: Sjaak Rommers, die door sommigen nog een gelukkig nieuwjaar werd gewenst, Arthur Kievit, Leo Goeree, Adrie Moelker, Joris en Rinie Jakobsen, Jan Neels, Rene Staal, Paul van Koeveringe en Andre Dek.
Na Oostdijk en Kruiningen reden we richting de sluizen van Hansweert en na het oversteken hiervan naar Schore. Deze keer reden we niet langs en door Hansweert, om niet in het vaarwater van de koers te belanden. Na Schore kregen we al een voorproefje van het weer dat ons deze middag zou vergezellen. Wat begon met een mals motregentje veranderde in een dikke motregen en even later in regen. Verderop zagen de koptrekkers een gaatje in de bewolking en in de buurt van Hoedekenskerke was het zo goed als droog. Helaas was dit ook weer van korte duur, want de gaten in de laaghangende bewolking begonnen weer op te raken.
Aangekomen in de driehoek Ovezande, Oudelande, Kwadendamme splitste de groep in 2 delen. De mannen met regenbanden, Leo, Rinie, Joris, Adrie en Jan reden nog een extra lusje, terwijl Arthur, Rene ,Sjaak, Paul en Andre de kortste weg naar huis namen. Ondanks het matige weer stond er toch nog ruim 62 kilometer op de teller. Leo kreeg in het extra lusje nog te kampen met een lekke band, maar ik denk niet dat dit veel tijdverlies heeft opgeleverd.

Andre Dek