31 augustus

28 groep

Ook vandaag weer een prachtzaterdag. Beetje benauwd in de middag, dat krijg je meestal in augustus. Bij de startplaats aangekomen staan er al wat mensen. Of het nu het weer is en waar het aan ligt de animo is bij alle groepen niet hoog. Als 28 groep vertrekken we met 7 personen en 1 gast. Samen met Piet besluiten we oostwaarts te rijden, er ontstaat wat geharrewar over de wind. Dat ie zou draaien om 15.00 naar het westen. Toch besluiten we naar de Oesterdam te rijden via Tholen. Een wijs besluit blijkt.
Frans neemt bij de Oesterdam het spuikanaal om huiswaarts te keren, omdat ie andere verplichtingen had. Janneke had zich misrekend (dacht dat we Zeeland ingingen)en wil naar Woensdrecht en besluit met gast rechtdoor te fietsen.
Met zijn vijven Leen,J aap,  Wim,  Piet en ikzelf fietsen we langs de Oosterschelde en ontstaat een praatje over de Schelde, benamingen Windgat, wat ik wel ken (zat er een keer met storm...). Had Leen het over de broek enz. Leen een man van het water en Wim de sportvisser en de oesterraper. Over het dichten van de Oesterdam hoe moeilijk dit verliep. En Jaap wist daar ook nog over te vertellen, maar dat gesprek kon ik verder niet meer verstaan, bovendien werd het opletten, bij de Bergse Diepsluis was het een komen en gaan, en plots overstekende mensen. Wat sleept een mens daar allemaal mee, vooral goedgevulde koelboxen. Dat is ook te zien ook!!!
Op naar Brabant over het nieuwe stukje fietspad over de A58 richting Stay Oké. Waar een mooi klimbos is aangelegd. Deze keer fietsen we voorlangs landgoed Mattemburgh, oude rijksweg, om bij NonPlus Ultra richting Rilland te rijden door het dorp. Bij Krabbendijke gaan Jaap en ik huiswaarts en de andere 3 gaan langs de Oosterschelde eerst Leen afzetten op Yerseke, zij zullen de 100km hebben aangetikt.
Volgende week een langere rit op het programma van rond de 140 km. Keuze uit 2 windrichtingen, daar hebben we rekening mee gehouden.
Dus leden KOM !!!

Nel Jakobsen

30 groep

Met een zwakke zuid zuid oostenwind reden we vanuit Kruiningen richting startplaats Krabbendijke. Zelf dacht ik dat we weer naar Brabant zouden rijden, maar dit pakte heel anders uit. Sjaak Rommers en Paul van Koeveringe hadden via omroep zeeland vernomen dat de wind rond 3 uur naar het westen zou draaien, dus was het mogelijk om 2 keer de wind mee te krijgen. Behalve de eerstgenoemden reden deze keer ook mee: Rinie Jakobsen, die nog wat uitleg moest geven op de megajump van neef Fabio in de vuelta, Goof Tromp, Adrie Moelker, Arthur Kievit en Andre Dek.
Nadat we Krabbendijke hadden verlaten koersten we via Gawege en Waarde richting Kruiningen, om dan naar de sluizen van Hansweert te rijden. Deze keer ging de rit verder langs het kanaal door Zuid-Beveland om dan de postbrug over te steken. Met wind in de rug waren we dus best snel in de buurt van Kapelle, waar we de richting van Wemeldinge opreden. Na het terrein van MC de Sproeier en de buitenwijken van Kattendijke, Het Goese Meer en Wilhelminadorp ging de rit verder langs de Oosterschelde en het Veerse Meer tot dat we de afslag Wolphaartsdijk namen.

(foto Paul)

Toen we achterom deze plaats reden op weg naar Eindewege kreeg ik niet het idee dat de wind al aan het draaien was, maar dit kon natuurlijk nog wel gebeuren. Na Heinkenszand en Ovezande, Oudelande en Baarland ging de rit verder langs de Westerscheldedijk tot we bij het gemaal van 's-Gravenpolder de dijk weer opreden om langs Eversdijk te rijden. De warmte begon ook zijn tol te eisen, want de kopbeurten werden steeds iets korter, maar dit was met 7 man natuurlijk geen probleem. Adrie reed net voor kaai 85 weer op huis aan, maar nu aan de andere kant van het Kanaal.
Nadat de sluizen van Hansweert waren gepasseerd wensten we Goof nog een goed weekeinde toe, hij was de enige uit Yerseke die vandaag bij de 30 groep meereed. Paul,Arthur en Andre waren in Kruiningen ook op de eindbestemming en Rinie en Sjaak reden verder naar Krabbendijke en Rilland om ook hun rit af te maken.
Aan het einde van de rit stond er weer 86,1 kilometer op de teller.De wind is inderdaad gedraaid, maar toen was het al een uur of zeven.

Andre Dek.