19 oktober

28 Groep

Na twijfelachtige weersvoorspellingen viel het vandaag allemaal mee. De regen viel in de morgenuren en toen we thuis alweer gedoucht en wel waren, viel er pas weer een bui. Geen nattigheid tijdens het fietsen vandaag, wel hier en daar wat slik.
Als de ‘troepen’ zich scheiden na een aangenaam kwartiertje kletsen op het parkeerterrein bij Krabbendijke blijken we met 7 fietsers te zijn: Jaap Houtekamer, Nel Jacobsen, Leen de Koeijer, Jos Meijers, Koos Oggel en Wim van Vossen. Ik hoor Wim en Nellie overleggen over de richting, ja, dus richting Baarland met een uit zuid komende wind.
Via de gekende route gaat het probleemloos naar Kruiningen, Hansweert, Schore en de Westerscheldedijk. Nu eens niet onderlangs de dijk, maar midden door de Willem-Annapolder waar op het laatst de hoge kassen de forse tegenwind wat wegneemt. Zoals gebruikelijk proberen we weggetjes met een windschut te kiezen. Dat lukt voor Hoedekenskerke en eenmaal door het dorp ook daarna nog wel. Deze binnenweggetjes leveren altijd een risico op van slik op de weg en dat was ook even het geval op de Waardweg na Hoedekenskerke. Daarna ‘tikken’ we even Kwadendamme aan en dan gaat het resoluut af op Ovezande. Onderweg verzuchten we dat met al die dijkjes je soms gewoon de weg en de richting kwijt bent. Zeker in een groep, waarbij je vooral op elkaar moet letten en minder om je heen kan kijken. Bovendien ging vandaag wel alle aandacht uit naar het vasthouden van een, voor onze groep, aanvaardbaar tempo. Lastig genoeg met zo’n sterke wind. Persoonlijk heb ik daar vooral moeite mee tijdens de passage van dorpskernen. Van mij mag het tempo dan echt gevoelig omlaag……
We laten ’s-Heerenhoek links liggen en koersen af op de weg naar Heinkenszand. Daar krijgen we eindelijk de wind in de rug en gaat het wat meer ontspannen verder, tenminste zolang de ‘arend van Wemeldinge’ zijn vleugels niet uitspreidt in het voorste gelid! Via een aardige dijkweg en een tunneltje komen we terecht in de buurt van het Poelbos en een volgende dorpskern, nu ’s-Heer Arendskerke. Daar ontmoeten we in tegenovergestelde richting rijdend, de 30 Groep. Van hier is het altijd weer de vraag welke lus we zullen nemen: zo direct mogelijk naar Krabbendijke of toch nog een stukje noordelijker? Met de wind in de rug is die beslissing voor de hand liggend; het gaat af op Wolphaartsdijk en dan door de Wilhelminapolder naar het Goese Sas. In Kattendijke kies ik voor de kortste weg naar Kapelle. De anderen rijden door naar Wemeldinge en verder naar ieders woonplaats met eindbestemming Krabbendijke.
We moesten stevig ‘aan de bak’ deze middag, maar het was de moeite waard met 87 kilometer op de teller. Nog 2 ritten resten en dan zit het seizoen er weer op. En…. niet vergeten: De oproep van Arthur was: vóór 28 oktober opgeven voor de snertrit, met snert in ’t Spulletje na de slotrit van 2 november a.s.

Koos Oggel

30 groep

Vanmorgen had het nog wat geregend, maar bij de start om 13.30 uur was de weg helemaal opgedroogd. Toen we in Kruiningen gereed stonden voor vertrek kwamen we Rinus Verhulst tegen, met auto met aanhanger, op weg naar de vuilstort.
Aangekomen in Krabbendijke waren we de eersten die aankwamen, maar het duurde niet lang voor dat veranderde. Deze keer startte de 30 groep met 10 personen.Dit waren: Paul van Koeveringe, Rinie en Joris Jakobsen, Adrie Moelker, Geoffrey Barbery, Jan Neels, Hans Lindhout, Leo Goeree, Arthur Kievit en Andre Dek.
Nadat we Oostdijk achter ons hadden gelaten reden we door het centrum van Waarde om dan langs de zeedijk naar het Kruse Veer te rijden. Vandaag stond er een stevige zuidenwind en dat betekent veel zijwind. Onderaan de dijk van Hansweert naar De Caisson leek het met de wind mee te vallen, maar toen we de zeedijk bleven volgen langs de kassen van Eversdijk werden we met de neus op de feiten gedrukt. Even was het zoeken naar de juiste "tegen de wind snelheid", maar die was ook weer snel gevonden. Pas na Hoedekenskerke, Baarland, Oudelande en Ellewoutsdijk kregen we de wind in de rug.
Paul had in de tussentijd de groep verlaten om zich voor te bereiden op een optreden met de band vanavond. Omdat het al bijna heel de dag droog was dachten we de rit slikloos door te komen, maar we kwamen in de buurt van Heinkenszand toch nog een strook tegen met slik. Op een akker waren 2 rooiers bezig om de aardappels van het land te krijgen en met de aan en afvoer weet je het dan wel.
Verderop reden we een rondje rond de kerk, deze keer die van 's-Heer Arendskerke. Op dat moment kwamen we de 28 groep tegen die ook hetzelfde deden. Na het verlaten van deze plaats reden we verder over het viaduct van de A58. Aangekomen op de kruising Goes-'s-Gravenpolder namen we afscheid van Hans die vanaf hier huiswaarts keerde. Arthur liet na deze passage een bijzondere manier van fietsbeheersing zien.
De rest van de Trappers reed via de Vierwegen op Eversdijk aan. Deze weg is weer wat populair geworden na de opknapbeurt, de vullingen stuiteren nu niet meer uit je mond en je hebt minder Kukident nodig. Na Schore reed Adrie weer richting Wemeldinge en even later wensten we Jan nog een prettig weekeinde toe.
De rest van de ploeg bracht ondergetekende terug tot aan de voordeur, waarvoor dank. Rinie wist nog wel te melden hoe de rest van de rit met de nodige bikkels er uit zou zien. Zelf denk ik een rustig tempo en een beetje cooling down.
Of dit laatste klopt horen we volgende week dan wel weer.
Vandaag reden we weer 77 kilometer en de fiets bleef deze keer redelijk schoon.

Andre Dek