26 oktober

30 groep

Vandaag stond de laatste rit van de Trappers voor oktober op de rol. Volgende week is de afsluiter van het zomerseizoen 2019 met de snertrit. De 30 groep vertrok deze keer met in totaal 8 man, 7 Trappers en 1 gastrijder.
De namen die aan de start stonden waren deze keer: Paul van Koeveringe, Adrie Moelker, Leo Goeree, Rinie Jakobsen, Joris Jakobsen, Rene Staal en Andre Dek. De gast van vandaag, een collega van Leo, was vanuit het Zeeuws-Vlaamse Koewacht de westerschelde overgestoken.
Met net als vorige week een forse wind uit zuidelijke richting was het opnieuw behoorlijk aanpoten om de snelheid er in te houden. Mede door het sterke optreden van Leo en zijn collega van de'n overkant bleef het tempo er goed inzitten. Om toch wat uit de wind te rijden reden we deze keer dwars door 's-Gravenpolder om dan voor Nisse de beschutting op te zoeken. Verderop reden we over de Brilletjesdijk om dan wat later via wat omzwervingen naar 's-Heerenhoek te fietsen.
De laatste kilometer naar deze plaats was met Rinie en Leo op kop, met een piek van bijna 50 kilometer /uur snel gepiept. Na Lewedorp reden we weer richting de doorgaande weg naar Goes, om dan de rotondes bij Heinkenszand te trotseren. Wie deze constructie heeft verzonnen heeft volgens mij nog nooit op een fiets gereden. Net als vorige week ging de rit verder naar de Vierwegen. Net voor de rotonde van de Vierwegen, de scherpe bocht net ervoor, kwam er een auto met veel te veel vaart deze bocht door. De gastrenner die op dat moment voorin reed stuurde zijn fiets al de berm in om een ongeluk te voorkomen.Deze automobilist zou niet misstaan in het programma Idioten van de weg.
Nadat de rust in het peloton weer was teruggekeerd reden we door Eversdijk en Schore. Adrie kon met de wind in de rug terug naar Wemeldinge en de rest reed na het oversteken van het kanaal naar Kruiningen, waar Paul en Andre afhaakten. De anderen reden verder naar Waarde en Krabbendijke om de rit af te maken. Ondanks de stevige wind reden we met een gemiddelde van 30,6 door het Zeeuwse land .Deze keer kon er weer 76 kilometer worden bijgeschreven op het jaartotaal.

Andre Dek

Rit 28 Groep

Vanaf de Postbrug bol ik zonder te trappen met een vaartje van boven de 30 km/u richting Yerseke. Op zo’n manier is het een makkie om naast onze Wim te fietsen. Naar het lijkt een makkelijk ritje naar Krabbendijke, waar we de voorlaatste rit van het zomerseizoen met de 28 Groep zullen beginnen. De wind is wel vlagerig en hard, maar bepaald niet gunstig naar blijkt, want vanaf Yerseke moet alle kracht worden aangesproken om het hoge aanvangstempo te handhaven. De wind blijft Zuidwest en blaast zeker met een kracht 5 tot 6. Kortom, we zijn goed ingefietst als we ruim voor het vertrektijdstip op het parkeerterrein aankomen.
Als figuurlijk de schapen van de bokken gescheiden zijn, blijkt onze groep uit 7 personen te bestaan: Piet Eversdijk, Jaap Houtekamer, Nel Jakobsen, Jos Meijers, N.N., Koos Oggel en Goof Tromp, die na een blessureperiode het fietsen maar eens in onze groep wil opnemen.
Wim is niet benauwd van een portie tegenwind, dat bleek al in de aanloop. Hij trekt samen met Piet de groep op tempo over het fietspad en even wat beschut achter de Lapdijk richting Oostdijk. We rijden aan op Hansweert en daar blijken de ogen toch al enigszins vertroebeld te zijn geraakt door de harde wind en het stevige aanvangstempo. De rode waas wordt aangezien voor een stoplicht en we kiezen in eerste instantie de verkeerde oprit naar de sluizen. Het positieve van de zaak is wel dat de groep enigszins tot bedaren komt en er wat meer regel in het tempo en de wisseling aan kop ontstaat. Niettemin kunnen we de tegenwind niet ontlopen, ook al zoeken we dijkjes en weggetjes met beschutting op.
Na Eversdijk volgt een stuk op de Breijerweg met volle wind op kop richting ’s Gravenpolder. Daar kiezen we voor even adempauze en rijden met een gunstige zijwind naar Hoedekenskerke. Van daaraf naar Kwadendamme en dan komen we op de route van vorige week terecht. Het moet hier ergens geweest zijn dat Wim, om goede redenen, terugkeerde naar huis. Kort overleg levert op dat we niet tot boven Goes zouden rijden, want dan zou de terugrit naar Krabbendijke qua wind weer ongunstig uitpakken. Dat komt goed uit, want ook Koos moet op tijd terug zijn op de basis. Zo fietst de groep, inmiddels in aantal teruggebracht tot 5, met zij- en achterwind over de wegen tussen Nisse en Heinkenszand over de Noordhoekweg, Kloetingseweg en Spaanweg naar het Kapelse Vierwegen. De keuze voor de prima geasfalteerde paralelweg langs de A58 spreekt voor zich en zo zien we Eversdijk voor de tweede keer deze middag. Op het viaduct bij de Smokkelhoek nemen Koos en Piet afscheid van de groep en gaan naar huis. De anderen rijden door, ieder naar zijn en haar eindbestemming in Kruiningen en Krabbendijke.
Volgende week de gezamenlijke afsluitende snertrit. En wie nog moet opgeven: het kan nog bij Arthur tot 28 oktober a.s.
Vandaag lekker uitgewaaid en met 72 kilometer tegen het beoogd gemiddelde tempo voor de groep kunnen we spreken van een geslaagde afsluiting van de aparte groepsritten van 2019.

Koos Oggel