18 juli

Grote TRAPPERS rit, de Jan Raas route, van de 30 groep op zaterdag 18 juli 2020.

Voor de eerste keer dit jaar een Grote TRAPPERS rit. I.v.m. de corona uitbraak was dat er nog niet van gekomen. In het oorspronkelijke programma stond een tocht vanuit het Belgische Brugge, “tussen Zwin en Schelde” genoteerd. Maar of die tocht door de organisatie was afgelast weet ik niet, in ieder geval had ons bestuur een prachtig alternatief uit de kast getrokken in de vorm van de Jan Raas route, met de start om 09.30u te Krabbendijke.
Het weer werd deze dag schitterend. Het zonnetje scheen al vrolijk toen ik om 09.00u in Kruiningen vertrok richting start in Krabbendijke. De temperatuur liep snel op, echter om ca. 11.00u toen onze groep in de Zak van Zuid-Beveland rondtoerde, werd het enige tijd wat heiig en koelde het direct merkbaar een aantal graden af. Gelukkig was dat van korte duur en in de loop van de middag ging de temperatuur richting 24 gr. C.. De wind hield zich vandaag rustig met 2 á 3 Beaufort uit ZW richting.
In totaal gingen we met de 30 groep van start met maar 5 deelnemers, te weten: Geoffry Barbery, Arthur Kievit, Paul van Koeveringe, Adrie Moelker en Rinus Verhulst. Een erg fijne groep. Volgens het bekende TRAPPERS doorschuifsysteem aan de kop, onderhielden we een lekker tempo, dat we allemaal vlot konden volhouden.
Zoals wel duidelijk zal zijn, fietsten we de Jan Raas route. Een route, die sinds enige jaren in de provincie Zeeland is uitgezet met kleine rechthoekige bordjes. Zo kent Zeeland in totaal 4 van deze routes, allemaal genoemd naar een bekende oud-Zeeuwse wielercoryfee, zoals de Jo de Roo-, de Keetie van Oosten-Hage- en de Theo Middelkamp route. Na de start in Krabbendijke konden we de Jan Raas route oppakken bij Hoedekenskerke. Daarna volgden we de bordjes binnen- en buitendijks langs de Westerschelde tot Vlissingen. T.h.v. Borssele reden we nog een lusje landinwaarts langs Heinkenszand en ’s Heerenhoek (natuurlijk de woonplaats van onze klassieker specialist). Na Vlissingen fietsten we via Arnemuiden, Nieuwdorp, Heikenszand en Kwadendamme weer terug naar het punt waar we de route waren begonnen en vervolgens langs Kapelle weer terug naar Reimerswaal.
Bijzonderheden. – Vorige week maakte ik in mijn verslag melding van het feit, dat het achterwiel van Rinus continue knarste. Opvallend was, dat er nu geen geluiden te horen waren! Bij navraag bleek hij iets gedaan te hebben aan de plaats waar de spaken elkaar kruisen en had hij andere banden gemonteerd. De oude banden waren wat “uitgelubberd”. Echter op de terugweg kwam het ritmische kraakgeluid weer terug. Jammer Rinus. Wordt dus vervolgd.
-Over nieuwe banden gesproken. Ook Adrie Moelker reed op nieuwe sloffen, na z’n lekke bad van vorige week. Vittoria Corsa bandjes met zwart loopvlak en licht bruine zijkanten. Je ziet ze weer steeds vaker en ze geven beslist een zekere uitstraling aan het totale fietsplaatje. Mooi!!
-Arthur deed onderweg nog een stukje aan cyclo-cross. Nadat hij bij Ellewoutsdijk een dijkopgang had gemist, nam hij 100 meter verderop in galop een lange trap, om zich op die manier weer bij de groep te kunnen aansluiten. Het snelheidsgemiddelde zal er nauwelijks door zijn verminderd.
-Aangekomen op de rustplaats, de kantine van camping Karnemelkshoek bij Ritthem, kregen van de eigenaresse direct de wind van voren, waar we zo lang bleven. Een TRAPPERS lid had bij haar telefonisch gevraagd of we deze zaterdagmorgen om ca. 10.30u bij haar terecht konden om koffie met appeltaart te komen nuttigen. En riep ze ons toe: “Het is al 12.00u. Waar bleven jullie toch”. Bij navraag had Wim van Vossen één en ander geregeld, echter hij had zich blijkbaar verrekend. Binnen een uur fietsen van Krabbendijke naar Ritthem via de Jan Raas route, doe je niet in een uurtje. Uiteindelijk hebben we ons de koffie met, uitstekend laten smaken.
-Trouwens, weet je wie daar al op het terras van de kantine zat, toen wij arriveerden. Insiders zullen het direct weten, want hij komt daar, volgens overleveringen heel vaak. Onze oude krijger, ex TRAPPERS lid en -kampioen Kees Wisse zat al volop te genieten van thee met een appelpunt. Hij had al een rondje over Veere en verder over Walcheren te pakken, alvorens op deze voor hem bekende plaats aan te schuiven voor de bekende fietslekkernij. Nog voor de 28 groep arriveerde sprong hij gezwind weer op z’n Sensa om z’n weg naar huis te vervolgen.
-Onderweg kwamen we nog enkele bekenden tegen. Zo reden we bij Nieuwdorp Levien Koeman met zijn vriendin Geeske nog achterop en t.h.v. Kwadendamme kwamen we Charles de Graaff met z’n Traas groep nog tegen.
-Tegen het einde van de tocht bleek ik toch wel met 4 uitstekende coureurs onderweg te zijn geweest. Iedereen bleef krachtig z’n kopbeurten uitvoeren en het tempo werd mede t.g.v. de wind in de rug, tijdens de terugweg nog wat opgevoerd. Bij het afsprinten op de Col de “van der Staaten” te Hansweert,  bleek Geoffry nog over de meeste reserves te beschikken. Maar ja, hij is dan verreweg de jongste van het vijftal.
-Na 138 km. was ik weer terug in de Fahrenheitstraat te Kruiningen. Onze 30 groep had vandaag gefietst met gemiddelde snelheid van 31 km./uur. Niks te hard of te langzaam, laten we zeggen voor iedereen precies op maat. Dank aan m’n collega fietsers voor deze fijne dag. Jammer dat we maar met z’n vijven waren, maar daar zullen wel allerlei redenen voor zijn. Opgelet: Volgende week weer starten om 09.30u te Krabbendijke. Zomertijd, weten jullie nog.

Met sportieve groet,
Paul     

Verslagje van de 20-groep

Na enig whatsapp overleg hebben de dames  van de 20-groep, besloten om deze zaterdag alleen de middag te besteden aan het samen fietsen. Eigenlijk stond de Jan Raas route op het clubprogramma, maar om `s morgens te fietsen kwam niet voor iedereen goed uit. Gelukkig waren we heel eensgezind om dit aan te passen. Onze start was deze keer onderaan de Wemeldingse kant van de Postbrug.  We waren met z`n vijven: Nellie, Esther, Roos, Bernadet en Abra.  Het is niet zo`n groot rondje geworden (mijn teller stond op 35 km), maar we hebben vele fietspaden in de gemeente Kapelle onder onze wielen gehad en het zonnige weer werkte prima mee. Een tussenstop bij de theetuin ‘de Bamboemonnik’ stond eveneens op het programma. Het was er heerlijk toeven. Kortom, de middag was geslaagd!

Abra

De Jan Raas toertocht, 28 groep

We waren deze dag met z’n tienen bij de 28-groep van TC de Trappers. Onder der aanwezigen waren 2 gastrijders t.w. de schoonzoon van de adelaar uit Wemeldinge Mark Huisen en de zoon van Jaap Houtekamer. Verder konden we de namen noteren van de 28 groepsrijders Jaap Kriekaard, Marco Flipse, Jaap Houtekamer zelf, Wim van Vossen, NN en Frans Sinke. Bovendien was de 25-groep vertegenwoordigd door Bram Koeman en Ad Mieras. Al met al best een leuke groep om een dagje te toeren in een mooi stukje Zeeland.
Ikzelf ben eerst vanuit Yerseke naar Krabbendijke gereden waar een gedeelte van de groep, samen met 5 andere leden die de 30-groep vertegenwoordigden, stonden te wachten op de gebruikelijke startlocatie. De rest zou aansluiten op het viaduct bij de Caisson waar ze inderdaad vol ongeduld op ons stonden te wachten. Wim liet ons allemaal weten dat de koffie en appeltaart geregeld was en dat de uitbaterij waar hij dat had besteld speciaal voor ons een uurtje eerder, namelijk om half 11,  de deuren zou ontsluiten.
We reden vervolgens over Eversdijk naar het begin van de route bij de rioolzuivering in de Sint-Annapolder (Het is de Willem Annapolder hoor Frans) . Hier pakten wij de route op. Het waren schitterende omstandigheden die wij deze morgen, en de rest van de dag, mochten ervaren. Er stond een hele matige wind en de temperatuur was aangenaam te noemen. Wel ervoeren wij nog een koude nevel buitendijks naar Borsele.
Dit stukje vond ik zelf een beetje tegenvallen door de vele slagbomen die wij moesten passeren en de grote hoeveelheid split wat op deze wegen was gestrooid. Het kon ook bijna niet anders omdat ik in de afgelopen week had gezien dat de loswal te Schore voor een groot gedeelte bedolven was met split wat op de wegen moest worden verspreid. Gelukkig bereikten we zonder kleerscheuren ons doel n.l. de Karnemelkshoek te Ritthem.
De 30-groep was nog aanwezig maar zij vertrokken aanstonds toen wij ons net hadden gesetteld. We waren wel een beetje later. Het was rond half één! De uitbaatster was al een beetje ongerust geweest dat ze wat extra appelgebak zou moeten verorberen dit weekend.
Gelukkig viel dat mee want het appelgebak vond gretig aftrek onder TC de Trappers. Ik denk dat we allemaal hebben kunnen proeven dat ze daar een puik stukje appelgebak kunnen maken. Goed geregeld Wim!
Bovendien konden we in de wasruimte nog lekker in bad met een badeendje waarna we onze billetjes van oliedoekjes konden drogen. Ook lekker!

Na een half uurtje bekomen was het weer tijd  geworden om de fiets bij de koe weg te halen om het laatste deel van de route te gaan afleggen.Het laatste stuk verliep bijna moeiteloos. Enkele keren stond de bewegwijzering wat ongelukkig en reden we de afslag voorbij maar dit zijn slechts futiliteiten die de pret niet mochten drukken. Bij de rioolzuivering was de route klaar en namen we als eerste afscheid van de Goese krachtpatsers waarna we langs de dijk bij het viaduct bij de Caisson afscheid namen van de Kapelse matadoren.
Inmiddels waren Jaap Kriekaard en ondergetekende het met elkaar eens dat wij toch wel de pijnlijkste kont moesten hebben van heel de groep. Deze afstand hadden wij nog niet eerder gekraakt in 2020!! Moe maar uiterst voldaan heb ik mijn fietsje geparkeerd in de schuur om vervolgens de douchestralen mijn pijnlijke achterste te laten masseren.
De totale afstand die wij aflegden had kleine verschillen omdat we verschillende startplaatsen hadden op deze dag maar mijn klokje telde 142,7 kilometer.

Hartelijke en sportieve groet
Frans Sinke

Verslagje van 18 juli van Levien en Geeske

Nadat door de regering en het RIVM het fietsen in groepsverband weer vrijgegeven was, hebben wij besloten om de eerstkomende maanden met zijn 2tjes te blijven fietsen.
Zodoende blijven we in onze eigen “bubbel”, kunnen we niemand ongemerkt aansteken en worden we ook niet ongemerkt besmet met het corona virus.
Ten overvloede: We zijn gezond en we proberen dat ook zolang mogelijk te blijven.
Aangezien er een grote rit op het programma stond en de weersvoorspelling zodanig goed was, besloten we om toch ook weer een “grote” ronde te doen.
Om 9.45 uur zijn we weggefietst. De rit ging via de Yersekse Moer – Wemeldinge – Kattendijkse dijk – Goese Sas – Wolphaartsdijk – Oranjeplaat – Arnemuiden.
In Arnemuiden een plasstop in de plaatselijke cafetaria en weer verder richting Nieuwdorp.
Bij het ontwaken schoot de melodie van het versje: “We gaan naar Zandvoort al aan de zee, we nemen koffie en broodjes mee”
Naar Zandvoort was niet de bedoeling maar de broodjes en koffie wel.

Terwijl we daar lekker in het zonnetje onze boterhammen aan het oppeuzelen waren, komt er een fietser voorbij waarin ik Kees Wisse herkende.
Na een babbeltje gemaakt te hebben en hij ons vertelde dat de 30 en 28 groep nog aan de koffie zaten op de camping bij Rittem toen hij daar wegging, vertrok hij weer op huis aan.
Zodoende wisten wij dat de groepen nog wel achterop zouden komen.
Bij Nieuwdorp hebben we nog een stuk van de Jan Raas route gevolgd, en inderdaad de 30 groep reed ons bij de “Gosvasse” voorbij.
De 28 groep hebben wij niet meer gezien.
Bij Nisse stond een tafeltje met daarop pruimen die te koop waren.

Aangezien de tas voor een eind leeg was kon daar weer een bakje pruimen in.
Na Nisse zijn we via Kwadendamme – Langeweegje – langs de zeedijk naar Schore en via de sluizen – Kruiningen naar huis gefietst.
Ter afsluiting van de mooie dag de barbecue maar aangestoken.
Bij thuiskomst stond er ruim 92 km met een gemiddelde van 20.0 op de teller.

Hieronder ons rondje:

 

Groeten Levien en Geeske