9 oktober

Rit 25 Groep – 9 oktober 2021

Op een prachtige zonnige herfstdag doen we de laatste ‘lange’ rit van een merkwaardig seizoen. Corona heeft veel invloed gehad op het fietsen als groep en slechts mondjesmaat keren de leden van onze vereniging terug om gezamenlijk een wekelijks rondje te fietsen. De 28-Groep, waar ik normaal mee fiets, is nog niet op sterkte en daarom verdeeld over de 30 – en 25-Groep. Ik kies voor deze laatste.
Met ons vijven: Levien, Geeske, Marion, Charles en Koos gaan we om 12.30 uur van start met de oostenwind op kop, die slechts lichte tegenstand biedt, richting Brabantse Wal. We komen daar via de Frederika- en Zimmermanpolder. We volgen de binnendijkse weg naar Bath en koersen af op Ossendrecht. Bij Bath zien we na een toch natte periode, alweer een grote aardappelrooier zijn werk doen. Er vallen nog heel wat aardappelen te rooien, maar zo te zien gaat dit prima. We ‘klimmen’ via Ossendrecht naar Huijbergen en daar waar terrassen zijn, zitten deze bomvol op deze prachtige zaterdagmiddag! Via de Huijbergsebaan komen we bij Heimolen en hopen op een koffiestop bij Stay Okay maar die gelegenheid blijkt gesloten. Het zou toch geen goede plaats geweest zijn, want de weg staat er langs het wandelbos bomvol met auto’s. Dat geldt overigens ook voor andere gelegenheden waar wandel- en mountainbikeroutes op aansluiten. Niet te doen om daar te stoppen.  Kort bij Fort de Roovere volgen we nu de Randweg Oost naar Oude Molen en Lepelstraat en arriveren in Tholen. Hier vinden we een rustig terras om de meegenomen proviand, een stuk taart en koffie te gebruiken.
Aangesterkt gaan we op pad voor het laatste stuk, de Oesterdam, voor we weer op de vertrouwde grond van Zuid-Beveland aankomen. Langs de Oesterdam treffen we nog steeds enkele zonaanbidders, hoewel de zonkracht danig is afgenomen in deze tijd. Toch blijft het een prachtig zicht, die dijk, de zandplaten en een rimpelloos wateroppervlak met in de verte de contouren van Yerseke. Wat leven we toch in een mooie provincie!
Op Zuid-Beveland kiezen we voor de route langs de kassen en de Bathpolders, waar hier en daar veel klei op de weg ligt wat het idee geeft over de kasseien te rijden. In Krabbendijke nemen we afscheid van Levien en Geeske, die er nu ruim 80 kilometer hebben opzitten. In Yerseke moeten we een poosje stilstaan om zeker wel 100 motoren te laten passeren, dezelfde groep die we op de heenweg naar Krabbendijke, ook al in Yerseke, zagen vertrekken. Op de Postbrug zwaait Marion af naar Wemeldinge en Charles en Koos eindigen tegen 17.00 uur de zeer geslaagde tocht van ca. 115 kilometer in Kapelle. Te laat om de finish te zien van de ‘rit van de vallende bladeren’ in Lombardije maar onze eigen TRAPPERS tocht was dat gemis zonder meer waard.

Koos Oggel

 

9 oktober rit van de combi 28/30 groep.

Voor vandaag stond er een wat langere rit op het programma met een starttijd van een uur eerder dan gebruikelijk.We vertrokken dus al om 12.30 uur vanaf de parkeerplaats bij het spoor.
Deze keer reden we een bekende route die ons via de oesterdam en Tholen naar Zierikzee zou voeren en dan terug te komen over de Zeelandbrug naar Zuid-Beveland.
De startende Trappers voor de 28/30 combi waren deze keer: Bram Koeman, Geoffrey Barbery, Paul van Koeveringe, een dame op een Pinarello, Rene Staal, Wim van Vossen, Leon Kosten en Andre Dek. Doordat iedereen wist welke route zouden rijden was er weing twijfel bij de diverse kruispunten op deze rit. Door de zwakke oostelijke wind hadden we deze in het eerste stuk van de rit dus meestal in de rug. Op de slikken van de oosterschelde was het weer druk met kokkel-, oester- en mosselrapers. Op het water hadden de zeilboten de overhand.Na Bruinisse kozen we de buitendijkse route,maar hier was het best druk met (normale) fietsers. Later werd de binnendijkse route genomen en reden we langs het Watersnood museum. Deze weg heet anders,maar vandaag was dit De weg van de minste weerstand.(lees windje Mee) Nadat onze enige dame van KOP kwam reden we richting Zierikzee,waar we een korte tussenstop zouden maken. De koffie en appeltaart waren ook bij de Gekroonde Suikerbijt weer erg lekker (misschien van de bakker?).
De korte stop werd iets langer dan gedacht, maar nadat de rekening was betaald konden we weer op pad voor de laatste kilometers. Na de Zeelandbrug waren de sluizen van Katseveer het volgende doel. Helaas was er hier een valpartij van Bram, die een achterwiel van een voorganger raakte. Wie dan de schuldige is zullen we maar overlaten aan de rijdende rechter, hoewel die ook de nodige fouten hebben gemaakt. Op wat schaafwonden op een been na leek de schade wel mee te vallen, maar uit eigen ervaring weet ik dat de andere dag wat krakerig begint.
De schrik zat er toch wel een beetje in, dus werd er wat rustiger gereden. Bij Kattendijke nam onze enige dame de afslag Kapelle en even later was Wim ook weer op de thuisbasis. Op de Postbrug reed Bram weer naar Kapelle, terwijl de rest langs het kanaal naar de sluizen van Hansweert. Even later reden we door Kruiningen waar Leon, Paul en Andre de eindstreep van deze rit over reden.
Rene en Geoffrey reden verder tot Waarde en Krabbendijke om de rit af te sluiten.Deze rit had een lengte van 109 kilometer en zodoende was de middag weer goed gevuld.

Groeten,
Andre Dek

Foto's van Paul